Μπάχαλο-χώρα είναι η χώρα που έχει Σαμαράδες να βγάζουν διαγγέλματα την ώρα που τα πυροσβεστικά είναι χωρίς ελαστικά και η χώρα χωρίς αεροπλάνα για την αντιπυρική περίοδο


Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα είναι «γερασμένα» και «καταπονημένα». Τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα είναι καθηλωμένα. Τα πτυχία των 15 αξιωματικών χειριστών έληξαν, λόγω έλλειψης ωρών πτήσης, και απαιτούν επαναπιστοποίηση. Η προμήθεια 12.000 στολών εκκρεμεί.

Η διαδικασία μίσθωσης 12 ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου, μέσω NAMSA, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το κονδύλι για τους 1.600 συμβασιούχους πυροσβέστες, αναμένει την έγκρισή του.

Τα κονδύλια του Πυροσβεστικού Σώματος «περικόπηκαν» κατά 106.048.801 ευρώ (335.856.699 ευρώ το 2013 έναντι 441.914.500 ευρώ το 2012). Κάπως έτσι σε 17 ημέρες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος για το 2013. Για άλλη μία φορά η αντιπυρική ετοιμότητα εξαρτάται από το φιλότιμο των Ελλήνων πυροσβεστών και τη «βοήθεια του Θεού» και του... καιρού.

Ωστόσο οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για «πύρινο» καλοκαίρι, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του χειμώνα. Τα μόνα θετικά της φετινής «προετοιμασίας» είναι, ότι δεν υπάρχουν οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, ενώ έχει εγκριθεί το κονδύλι των 18.400.000 ευρώ (ίδιο με πέρσι) που θα δοθεί στους ΟΤΑ για αποψιλώσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας αν και δεν ανέφερε αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα πυρόσβεσης, ομολόγησε δημόσια ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα υλικού».

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι κυρίως ο στόλος των αεροσκαφών είναι γερασμένος και ένα μεγάλο μέρος του, όλο και συχνότερα, μένει καθηλωμένο στο έδαφος. Τόνισε ότι δεν... υπάρχουν χρήματα, και είναι αναγκαία η αναζήσησή τους για την αγορά καινούργιων αεροπλάνων και καινούργιου υλικού.

Η έλλειψη εναερίων μέσων και νέου εξοπλισμού για ακόμη μία χρονιά θα επιχειρηθεί να αναπληρωθεί με την... καλύτερη οργάνωση. Σε μια άλλη θαραλλέα ομολογία του, ο αρμόδιος υπουργός, είπε: «Το υλικό μας είναι σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε να μας προδώσει». Τα δύο ελικοπτέρα ΒΚ-117, που αγοράστηκαν το 2002, ένα τρίτο που αγοράστηκε το 2004 και δυο Super Puma, είναι καθηλωμένα.

Οι 15 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί χειριστές τους της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ), δεν μπορούν να πετάξουν, καθώς λόγω έλλειψης ωρών πτήσης, τα πτυχία τους έπαψαν να είναι σε ισχύ και απαιτούν επαναπιστοποίηση, η οποία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Η διαδικασία μίσθωσης 12 ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου -ο διαγωνισμός των οποίων είναι σε εξέλιξη μέσω του Νατοϊκού Οργανισμού NAMSA- δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όλες αυτές οι σοβαρές «εκκρεμότητες», δεν αναμένεται να κλείσουν μέχρι την 1η Μαΐου, την επίσημη πρώτη για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

radio936.blogspot.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :