Ένας βράχος Αγιασμένος από όλους τους Θεούς του κόσμου είναι η Ελλάδα! Αν δεν υπήρχε και το μνημόνιο...Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Μην κοιτάτε έξω την συννεφιά και το ημερολόγιο... Καλοκαίρι είναι και ξέσπασε μια μπόρα, σε λίγο θα βγει ξανά αυτός ο Ήλιος ο Έλληνας...
Όσο για την συννεφιά, αυτή θα αλλάξει μόλις φύγουν τα σκύβαλα που μας κυβερνούν...
 Εξάλλου και η συννεφιά και η βροχή και η μπόρα, αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, είναι απόλαυση...

Γιατί ένας μαγικός βράχος ριγμένος στη θάλασσα! Αυτή είναι η Ελλάδα…
Ανεκτίμητη αξία, κάθε ακρογιάλι, κάθε λιβάδι, κάθε λίμνη και ποτάμι! 
Αυτή την αξία την αντιλαμβάνεται ο περαστικός που νιώθει επάνω του το χέρι των Θεών.
Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που φτάνουν στην ασφαλή από κάθε άποψη Ελλάδα, την επιλέγουν έναντι του ανταγωνισμού, λέει η «έρευνα αντίληψης για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ» του SETE Intelligense (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

Όπου και αν βρεθείς στην Ελλάδα, θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις όσα νιώθεις για μια χώρα που διαθέτει περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα παραλίας, 190.000 ακτές και 6.000 μεγάλα και μικρότερα νησιά.

Από τα συνολικά 9.700 ξενοδοχεία στην Ελλάδα τα 2.683 βρίσκονται μπροστά σε παραλίες, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στα νησιά. Παρθένες παραλίες, επιβλητικά βουνά, πλούσια ιστορία και παραδόσεις, θεαματικά τοπία και φημισμένη φιλοξενία είναι τα στοιχεία που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία.

Η Ελλάδα των μνημονίων, του νέου ασφαλιστικού, του νέου φορολογικού, η Ελλάδα της καθημερινής γκρίνιας και της κατήφειας, είναι ταυτόχρονα και Ελλάδα της χαράς και της διασκέδασης για εκατομμύρια ξένους που διασχίζουν ωκεανούς και στεριές για να φτάσουν εδώ, αφήνοντας στη χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα αλλά και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, εκατομμύρια ευρώ, δολάρια, γιέν και ρούβλια σε ταξιδιωτικές ασφαλίσεις.

Δεν χρειάζεται φυσικά να διαθέτει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις για να καταλάβει ότι ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα των γειτόνων μας. Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και οι χώρες της Αφρικής που βρέχονται από τη Μεσόγειο, διεκδικούν το μερίδιό τους από την δική μας πίτα.

Για να μπορέσει μια χώρα, σαν την δική μας, να σταθεί επάξια σε μια τόσο αμείλικτη και άκρως ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία, θα πρέπει να χαράξει και έπειτα να ακολουθήσει πιστά, μία συγκεκριμένη στρατηγική ώστε να κερδίσει όσα αξίζει, αφού κάθε καλοκαίρι, εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να ζήσουν το όνειρό τους σε κάποια μαγική ακρογιαλιά κάπου στην Ελλάδα.

Ειδικά το καλοκαίρι του 2016, η τρομοκρατία, η ρευστότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, της Λιβύης και αλλού, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, η αναμονή του δημοψηφίσματος στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου, αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, τα μνημόνια, τα μέτρα που συνδέονται με την αξιολόγηση και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών αλλά και οι απεργίες που κλιμακώνονται, είναι οι μεταβλητές που συνθέτουν την πιο δύσκολη εξίσωση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια.

Προβλήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαιτίας του (λαθρο)μεταναστευτικούΌλα δείχνουν λοιπόν πως είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε μια έντονη και απρόβλεπτη τουριστική χρονιά για το 2016, καταγράφοντας - ενδεχομένως - και μια μικρή αύξηση τουριστών. Μόνο που αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους προορισμούς, καθώς υπάρχει το έντονο πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα δουν τις τουριστικές τους ροές να μειώνονται. Στο νησί που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, τη Λέσβο, η μείωση στις προκρατήσεις ξεπερνά ακόμη και το 90%. Στη Χίο η πτώση που καταγράφεται στις κρατήσεις είναι άνω του 60%. Στην Κω, η μείωση αγγίζει το 20-30% και είναι αποτέλεσμα, όπως λένε οι ξενοδόχοι, της λανθασμένης διαχείρισης των προσφυγικών ροών το 2015.

Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, ανακοινώνεται η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανική Βουλή. Και ήδη προβάλει το ερώτημα: Πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι που έχουν συνάψει συμφωνία με την ΕΕ με τη μεσολάβηση της κ. Μέρκελ για το μεταναστευτικό; Τι θα συμβεί αν εκείνοι αφήσουν την πόρτα ανοιχτή - που ήδη την άφησαν - και εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που σήμερα βρίσκονται απέναντι, κατακλύσουν τα νησιά μας εν μέσω τουριστικής περιόδου; Θα αναφωνήσουμε με τον Μουζάλα, "Βόηθα Παναγιά";

Τραγικές ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας-νοσοκομείαΣτα όρια της ανθρώπινης αντοχής φθάνει κάθε καλοκαίρι το προσωπικό των μονάδων Υγείας της νησιωτικής χώρας, το οποίο καλείται να καλύψει επιπλέον τις ανάγκες για φροντίδα υγείας εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά. Πόσο μάλλον, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποδομές των μονάδων υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Η αποκάλυψη πως ένας εργάτης καθαριότητας που δουλεύει στο νεκροταφείο Μυκόνου εκτελεί και χρέη οδηγού στο ασθενοφόρο επειδή δεν βγαίνουν οι βάρδιες του υπολοίπου προσωπικού, δηλαδή των 5 διασωστών σοκάρει!

Τα ίδια ζουν και οι κάτοικοι της Σκόπελου, που βλέπουν το κέντρο υγείας του νησιού να ρημάζει από τις ελλείψεις. Ο διευθυντής του κέντρου υγείας του νησιού κάνει λόγο για ελλείψεις σε καύσιμα για το ασθενοφόρο, σε χαρτικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το καλοκαίρι λήγει η θητεία δυο αγροτικών γιατρών κι αν η υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγεται η Σκόπελος δεν στείλει αντικαταστάτες, το νησί, που δέχεται το καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες, θα μείνει με ένα μόνιμο γιατρό και έναν αγροτικό.

Πάντως, υπήρξε εποχή που ενώ το νησί είχε ακτινολογικό εξοπλισμό δεν είχε ακτινολόγο... Έτσι σε ατύχημα ενός κοριτσιού ακτινογραφία έβγαλε ένας κτηνίατρος!

Βασικές ελλείψεις σε παιδιάτρους, καρδιολόγους και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες χρονίζουν, πρέπει άμεσα να καλυφθούν δεδομένου πως η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πολύ σοβαρή σε όλα τα νησιά, μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ.

Τα ίδια ισχύουν για τα νοσοκομεία Κέρκυρας, Μυτιλήνης, Σύρου και όπου αλλού έχει περάσει η μνημονιακή Ελλάδα του Τσίπρα και του Σαμαρά και του Παπανδρέου.

Προβλήματα στην Ασφαλιστική Αγορά στα νησιά μαςΣύμφωνα με την Οδηγία 2006/126/ΕΚ, ενώ οι ευρωπαίοι στην χώρα τους οδηγούν μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου ή οδηγούν τρίτροχο πάνω από 125cc με δίπλωμα αυτοκινήτου, για να οδηγήσουν το ίδιο τρίτροχο, της ίδια εταιρείας, ιδίου μοντέλου αλλά με κινητήρα 50cc, στην Ελλάδα τους ζητάμε δίπλωμα μηχανής ή μοτοποδηλάτου. Οι διαφορετικοί νόμοι δυσχεραίνουν τις ενοικιάσεις οχημάτων και μηχανών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η παρατυπία, ενώ πολλές φορές αποκρύπτονται στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και με τουρίστες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρώσοι, Ισραηλινοί, Τούρκοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί κ.ά. οι περισσότεροι δεν διαθέτουν διεθνές δίπλωμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα και έτσι να δυσχεραίνεται η μετακίνησή τους, αλλά και να ζημιώνεται το ταμείο της χώρας.

Περικόπτουν τις διακοπές οι Έλληνες λόγω κρίσης
​Όπως αναφέρει η 18η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό μειώθηκαν κατά 45% ενώ στο εξωτερικό κατά 52%. Και η κρίση και τα μνημόνια συνεχίζονται...Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως Πολίτες μιας Άγιας χώρας, όποιο κομμάτι Ελλάδας και αν έχετε στην καρδιά σας, η Ελλάδα, ήταν, είναι και θα παραμείνει ο καλύτερος, παραδοσιακότερος προορισμός στο χάρτη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Αλλά πάνω απ΄ όλα, η Ελλάδα, είναι η Πατρίδα μας και η Πατρίδα των Προγόνων μας!

Και θέλουμε να παραμείνει και η Πατρίδα των δικών μας παιδιών και των παιδιών των παιδιών μας...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :