Εμείς διώχνουμε τους επιστήμονες μας κι εκείνοι διαπρέπουν στο εξωτερικό...Μια σημαντική επιτυχία κατά του καρκίνου στο πάγκρεας πέτυχαν επιστήμονες από τη Βρετανία και άλλων χωρών με επικεφαλής έναν ελληνο-κυπριακής καταγωγής χειρουργό.

Χάρη σε ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας, οι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ως «σημαντική νίκη».

Τα δύο φάρμακα, η γεμσιταμπίνη (gemcitabine) και η καπεσιταμπίνη (capecitabine), τα οποία βρίσκονται εκτός πατέντας και έως τώρα χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά, από κοινού αυξάνουν την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου φαρμακευτικού συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας, είτε ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :