Παραλειπόμενα από το Eurogroup της 24ης Μαϊου που θα απογείωνε δήθεν την οικονομία μας ενώ στην πραγματικότητα μας έδωσε ένα ακόμη μνημονιακό χαστούκι


Μόνον ο Τσίπρας ήταν σίγουρος. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι είχαμε δει τον Μοσκοβισί και τον Ντάισελμπλουμ πριν λίγο καιρό να μας δουλεύουν με ανοιχτά μικρόφωνα!

Ο Τσίπρας όμως έλεγε και ξαναέλεγε πως πετάμε. Η οικονομία μας εκτοξεύεται. Τα είπε και στον Πούτιν και γελούσαν οι μπαμπιούσκες...

Γιατί ο Πούτιν, οπως και ο καθένας μας, ξέρουμε, πως σε έναν χρόνο από τώρα, το 2017, θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Γαλλία και στην Γερμανία. Και ενδεχομένως να γίνουν στα απόνερα της τρικυμίας του  Brexit, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, στο δημοψήφισμα που θα στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου 2016.

Κανείς δεν παίρνει λοιπόν το ρίσκο να δώσει στην Ελλάδα και ειδικά στον Τσίπρα την επιμήκυνση του χρέους ώστε εκείνος να να μοιράσει πλαστή ελπίδες ως άλλος Βενιζέλος μετά το κούρεμα του 2011. όταν εκείνος που θα αποφασίσει, μπορεί να κατηγορηθεί στην χώρα του και να χάσει στις εκλογές.

Σύμφωνα με συμμετέχοντα στο Eurogroup, πριν την συνάντηση, μόνον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέπνεε μια αισιοδοξία ότι “θα τα βρούμε” πριν την σύσκεψη εννοώντας πως θα περάσει για άλλη μια φορά το δικό του, όπως και έγινε.

Ο θυμός όμως του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μπορούσε να κρυφτεί! Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτούσε επίμονα τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν δίωξη για το αδίκημα της απιστίας και αυτό ενοχλούσε τον Ολλανδό και δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Συγκεκριμένα, ρωτούσε για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. “Το θεωρώ απαράδεκτο”, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στον κ. Τσακαλώτο, μπροστά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και με ασυνήθιστα αυστηρό τόνο τον ρώτησε “ποιος κινεί τη διαδικασία;”.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως πίσω από τη διαδικασία είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Τσακαλώτος δεν απαντούσε.
Τελικά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα επιληφθεί του θέματος.

Γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και στα τελευταία προσχέδια της δήλωσης της δήλωσης του Eurogroup, στην τρίτη παράγραφο, υπήρχε αναφορά για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νομική προστασία στα μέλη του.

“Θα επιστρέψουμε σε 10 λεπτά”, ενημερώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ και αποσύρεται σε μια διπλανή αίθουσα. Τα 10 λεπτά όμως έγιναν πέντε ώρες, για να συμφωνήσουν σε μία και μόνο παράγραφο!

Αυτή που θα περιείχε σε μερικές γραμμές τη στάση του Ταμείου, έτσι ώστε από τη μία να μην εκφράζει την πλήρη στήριξη στα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι, καθώς δεν υιοθέτησαν τις βασικές γραμμές του ΔΝΤ, αλλά και από την άλλη να μην “τραβάει την πρίζα” στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. “έπρεπε να εκφραστεί, με κάποιο τρόπο, ότι το ταμείο θα συμμετάσχει με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω”, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η κοινή γραμμή δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε ανάμεσα και στους 4 συμμετέχοντες του Ταμείου. “Μπροστά στον Σόιμπλε διαφωνούσαν και διέκοπταν συνεχώς, για να πάνε σε άλλο δωμάτιο μόνοι τους”, περιγράφει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περίπου τα μεσάνυχτα είχε εκνευριστεί σε τέτοιο βαθμό από τις συνεχείς διακοπές, που αποχώρησε από την αίθουσα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που προέβαλε ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου, επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στη δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο το 2018, στο τέλος του προγράμματος, που θα κρίνει το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε συμφωνήσει να υπάρχει μια ανάλυση βιωσιμότητας στο τέλος του χρόνου, που θα έκρινε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά αυτή του 2018, που να βασίζεται στα στοιχεία του Ταμείου, τα οποία θα αναφέρονταν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, δεν ήταν αποδεκτή.

Βρέθηκε συμβιβασμός και γράφτηκε ότι θα γίνει από το ΔΝΤ, αλλά ύστερα από διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Από την πλευρά του, το Ταμείο είχε κάνει επίσης μία μεγάλη παραχώρηση να δεχτεί τα βασικά μέτρα για το χρέος να ληφθούν το 2018 κι όχι άμεσα όπως υποστήριζε τους προηγούμενους μήνες.

Το θέμα, όμως, είχε τεθεί στο G7 στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία της κ. Λαγκάρντ, που δεν είχε διαφωνήσει με την πρόταση αυτή, χωρίς όμως και να τη δεχτεί. Από τότε ακόμα είχε φέρει μαζί του το προσχέδιο της συμφωνίας στη βαλίτσα του ο Τ. Βίζερ και είχε συζητηθεί με την κ. Λαγκάρντ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του Ταμείου. Η απουσία όμως της Λαγκάρντ την προηγούμενη Τρίτη δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.

Ο Πολ Τόμσεν προσπαθούσε να επικοινωνήσει επί τρεις ώρες μαζί της, η οποία βρισκόταν για κάποιο συνέδριο στο Καζακστάν και εκείνη την ωρα (τοπική 4 το πρωί) κοιμόταν και δεν σήκωνε το τηλέφωνο!

Από τις 11 μέχρι τη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν βασικά την απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου.

Κατά της διάρκεια αυτής της βαριάς αναμονής, από τη μία άκρη της αίθουσας ακούγεται ένας γνώριμος ρυθμός.

Από εκεί που καθόταν η γαλλική πλευρά, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο εκπρόσωπός του στο EyroworkingGroup Μ. Μπεζάρ, ακούγεται από κάποιο κινητό τηλέφωνο το συρτάκι του Ζορμπά!

Ο Μπεζάρ αρχίζει να χτυπάει παλαμάκια για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά πολύ σύντομα σταματάει, καθώς κανένας άλλος δεν τον ακολουθεί.

Τα θυμωμένα βλέμματα όλων σε μια στιγμή στράφηκαν στον Έλληνα υπουργό, και τότε έντρομος ο κ. Τσακαλώτος λέει: “Δεν ήμασταν εμείς”!

Ε, ναι! Έτσι κι αλλιώς, η διαβούλευση για το χρέος γίνεται ερήμην της Αθήνας είτε είναι εκεί κάποιος τσακαλώτος είτε όχι!

Κερδάμε Mr Tsipras!
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :