Κόλαση η ζωή των Ελλήνων από αύριο 1η Ιουνίου! Ένοχοι ο Τσίπρας, η ΝΔ, και σύσσωμο το συνταγματικό τόξο

Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι για την επαύριο, αλλά, δυστυχώς, μια σειρά από δραστικές όσο και δραματικές αλλαγές έρχονται στην ζωή μας από αύριο 1η Ιουνίου, προσφορά της συγκυβέρνησης και του συνταγματικού τόξου που έχει ψηφίσει αυτά τα μέτρα! 
Γιαυτό θα σας ευχηθούμε καλό και αγωνιστικό καλοκαίρι με μπροστάρη την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!
Από την Τετάρτη 1η Ιουνίου τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες θα ακριβύνουν αφού αυξάνουν οι φόροι στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του πολυνομοσχεδίου θα συνεχίζουν να αυξάνουν έως και τον Ιανουάριο του 2018.
Ειδικότερα:
 • Αυξάνει ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% και επηρεάζονται οι τιμές σε: μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί, μπύρα, ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κλπ, τιμές ακινήτων, τιμές αυτοκινήτων, ταβέρνες και εστιατόρια, καφετέριες, φαγητό στο σπίτι, κρέας από το κρεοπωλείο, ταξίδια, διόδια, καύσιμα, εισιτήρια ΜΜΜ, κόμιστρα των ταξί.
 • Τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος χάνουν την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ και οι τιμές τους θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 11%.
 • Καταργείται η έκπτωση 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα
 • Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη μπύρα.

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, ξεκινούν αύριο σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Πολ.Δ. πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015.
Ουσιαστικά με την ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών ανάβει το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς ακινήτων χιλιάδων οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και λοιπών οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς οι αξίες στις οποίες θα εκκινούν οι πλειστηριασμοί θα είναι οι πάρα πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.
Η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων, αναμένεται να πυροδοτήσει «τσουνάμι» πλειστηριασμών, τώρα που καταργήθηκαν οι περισσότεροι περιορισμοί οι οποίοι προστάτευαν κυρίως τους δανειολήπτες, ενώ γίνεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 59, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται η εμπορική αξία κάθε ακινήτου που κατάσχεται από χρεοφειλέτη, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινά το συντομότερο δυνατό και ο πλειστηριασμός.
Το ΠΔ προβλέπει ότι η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Το Π.Δ. εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 993, καθώς και του τετάρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 995 του Π.δ/τος 503/1985 «Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας» (Α΄ 182), όπως ισχύουν μετά το ν. 4335/2015 (Α΄ 87) και των παραγράφων 12 και 13 του ένατου άρθρου του άρθρου 1 «Μεταβατικές και άλλες διατάξεις» του ν. 4335/2015, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αναλυτικά, το Π.Δ. προβλέπει δε τα εξής:
Άρθρο 1: Αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ιδίου Υπουργείου.
Άρθρο 2: Τρόπος υπολογισμού εμπορικής αξίας ακινήτου Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει, εντός της προθεσμίας που του τίθεται, να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τη με αριθ. 19928/292/10-5-2013απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1147).
Άρθρο 3: Καθορισμός αμοιβής εκτιμήσεως Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτιμήσεως καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.
Άρθρο 4: Έναρξη ισχύος Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2016.

Ψαλιδίζονται μισθοί και συντάξεις για εκατομμύρια φορολογούμενους μέσα στον Ιούνιο.Πρόκειται για τον πρώτο μήνα εφαρμογής των αλλαγών της φορολογίας εισοδήματος και της πρώτης δόσης αύξησης των έμμεσων φόρων.
Οι μισθοί θα επηρεαστούν από την αυξημένη παρακράτηση. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό από 617 ευρώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό από 720 ευρώ και πάνω θα δουν μειώσεις, ενώ επιβάρυνση θα έχουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν από 682 ευρώ και πάνω και το δημοσίου που παίρνουν πάνω από 795 ευρώ το μήνα.
Ο υπολογισμός των νέων μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών και των συντάξεων με βάση τις νέες κλίμακες θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Με την χθεσινή εγκύκλιο της ΓΓΔΕ προβλέπεται ότι η εφαρμογή των νέων κλιμάκων στον υπολογισμό των κρατήσεων ισχύει για εκκαθαρίσεις μισθών και συντάξεων που πραγματοποιούνται από τις 27 Μαΐου.
 • Ιδιωτικός υπάλληλος με μισθό 649 ευρώ, χωρίς παιδιά, θα χάνει 10 ευρώ, το μήνα
 • Ιδιωτικός υπάλληλος με 2.000 ευρώ και 1 παιδί, θα χάνει 8 ευρώ το μήνα
 • Δημόσιος υπάλληλος με 1.583 ευρώ χωρίς παιδιά θα έχει μηνιαία απώλεια 18 ευρώ το μήνα
 • Συνταξιούχος με 833 ευρώ θα χάνει 17 ευρώ το μήνα.
Oι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, και εξής και όχι αναδρομικά.
Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.
 1. Για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουνίου με βάση τις αλλαγές στους φόρους, για μισθωτό ή συνταξιούχο χωρίς παιδιά (έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ και έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ), η μηνιαία παρακράτηση φόρου αυξάνεται από 6,6 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ) έως και 22,7 ευρώ (εισόδημα 25.000 ευρώ). Ισόποση θα είναι η μείωση των μηνιαίων αποδοχών.
 2. Για μισθωτό με ένα παιδί (έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ) η μείωση των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνεται από 2,5 (στις 9.000 ευρώ) έως και 18,6 ευρώ (στις 25.000 ευρώ) ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ), οι μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνονται από 7,4 ευρώ (στις 9.500 ευρώ) έως 14,4 ευρώ (στις 25.000 ευρώ)

Αυξήσεις στα διόδια όλης της χώρας φέρνει από αύριο η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Στους περισσότερους οδικούς άξονες οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 0,05 ευρώ έως 0,10 ευρώ, με την εξαίρεση σε κάποιες περιπτώσεις των μεγάλων οχημάτων, όπου φθάνουν και το 1 ευρώ.

Οι μόνοι που δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις είναι η Εγνατία Οδός και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός – Κλειδί).Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου τα βασικά διόδια στους οδικούς άξονες θα διαμορφωθούν ως εξής:
• Στο τμήμα Μεταμόρφωσης – Σκάρφειας, της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας (κοινοπραξία Νέα Οδός), στα διόδια Αφιδνών θα παραμείνουν σταθερά για τα Ι.Χ. και θα αυξηθούν κατά 0,05 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων. Στα διόδια Θήβας θα αυξηθούν κατά 0,05 ευρώ για τα Ι.Χ. (3,85 από 3,80 ευρώ) και τα μικρά φορτηγά, 0,10 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά, ενώ θα μείνουν σταθερά για τα δίκυκλα. Τέλος, στα διόδια Τραγάνας οι τιμές θα αυξηθούν 0,05 ευρώ και 0,10 ευρώ για τα μικρά και μεγάλα φορτηγά.
• Στο τμήμα Σκάρφειας – Ραχών (κοινοπραξία Κεντρική Οδός) στα διόδια Αγίας Τριάδας η τιμή των διοδίων παραμένει σταθερή για τα Ι.Χ. και αυξάνεται κατά 0,05 ευρώ για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων. Ενώ στα διόδια Μαυρομαντήλας αυξάνεται μόνο για τα μεγάλα φορτηγά.
• Στην εθνική οδό Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης, οι τιμές των διοδίων αυξάνουν κατά 0,05 ευρώ για τα Ι.Χ. σε δύο σταθμούς (Καλαμάτα, Πετρίνα) και για τα φορτηγά σε όλους τους σταθμούς.
• Στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου η τιμή για τα Ι.Χ. αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ (13,30 ευρώ από 13,20 ευρώ), έχει μικρές αυξήσεις σε κάποιες από τις άλλες κατηγορίες οχημάτων και τη μεγαλύτερη αύξηση όλων στα λεωφορεία άνω των 40 θέσεων (65 από 64 ευρώ).
• Στην εθνική οδό Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας οι τιμές για τα Ι.Χ. αυξάνονται κατά 0,10 λεπτά στους σταθμούς Κιάτου και Ρίου και μεμονωμένα σε άλλες κατηγορίες οχημάτων σε κάποιους σταθμούς (λ.χ., τα δίκυκλα και τα μεγάλα οχήματα στον σταθμό Ελευσίνας).
• Τέλος, η Εγνατία Οδός, η οποία χρεώνει σταθερή τιμή στους οκτώ σταθμούς, και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (τμήμα Μαλιακός – Κλειδί) δεν θα αυξήσουν τα διόδιά τους.

Από την 1η Ιουνίου 2016 ακριβαίνουν τα αυτοκίνητα λόγω αλλαγής ΦΠΑ αλλά κυρίως λόγω αλλαγής του τέλους ταξινόμησης. 
«Αυτός που κάνει περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου θα πληρώνει περισσότερα και αυτός που κάνει περιορισμένη χρήση, λιγότερα», είπε ο κ. Αλεξιάδης στο Mega και συμπλήρωσε «Έτσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα». Όπως διευκρίνισε, «το μέτρο αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν μικρή κατανάλωση βενζίνης και θα επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη κατανάλωση, ενώ είναι πρακτική που ακολουθείται και από άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας στα συναρμόδια υπουργεία που συζητά με τους φορείς της αγοράς για τις επόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκίνητων και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τέλη ταξινόμησης, στα οποία θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η εμπορική αξία του εκάστοτε αυτοκινήτου, το Υπουργείο εξετάζει να μειωθούν στο 50% τα τέλη κυκλοφορίας και αν ένα αυτοκίνητο πλήρωνε 500 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, να πληρώνει 250 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα να τα πληρώνει μέσω της κατανάλωσης βενζίνης.
Πώς θα διαμορφώνονται τα τέλη ταξινόμησης
Τα τέλη ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου 2016 θα προσδιορίζονται με βάση συντελεστές:
 • 4% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για Ι.Χ. αξίας έως 14.000 ευρώ
 • 8% για Ι.Χ. με λιανική τιμή προ φόρων μεταξύ 14.001 και 17.000 ευρώ
 • 16% επί της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα με τιμή από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
 • 24% της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα αξίας από 20.001 έως και 25.000 ευρώ και
 • 32% για αυτοκίνητα των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%, ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.
Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:
-10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο -20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια -30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο-40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και -60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
Ο κ. Αλεξιάδης, εξάλλου, υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία των αυτοκινήτων έχει ως στόχο το Υπουργείο να αποκομίσει περισσότερα έσοδα από πολλά αυτοκίνητα με κατατεθειμένες πινακίδες ή αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα ή αυτοκίνητα που ενοικιάζουν οι τουρίστες κατά την περίοδο των διακοπών τους στη χώρα.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :