Η κατάρριψη του Su24 και οι ψευτομαγκιές της Τουρκίας της έχουν κοστίσει 15 δις ευρώ! Έως τώρα... Και συνεχίζουμε


Ερντογάν και Νταβούτογλου, σε μια ακραία επίδειξη τουρκοτσαμπουκά εκ του ασφαλούς, έκαναν την ανοησία και έδωσαν την εντολή να καταρριφθεί το ρωσικό αεροπλάνο, σε ξένο έδαφος, με την αισχρή δικαιολογία πως "παραβίαζε τουρκικό εναέριο χώρο"ελπίζοντας σε βοήθεια, στήνοντας μια ακόμη από τις γνωστές προβοκάτσιες τους! Οι σύμμαχοι τους, υπό τον φόβο εμπλοκής με τους Ρώσους, τους γύρισαν την πλάτη, αφήνοντας την τουρκία μόνη της να αναμετρηθεί με την προβοκάτσια που ετοίμαζε και τώρα πληρώνουν τις συνέπειες οι τούρκοι πολίτες!

Πρόσθετες κυρώσεις επιβάλει από την Πρωτοχρονιά η Μόσχα εις βάρος της Άγκυρας, βάσει διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Με την υπογραφή αυτού του διατάγματος μια σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχονταν σε ρωσικό έδαφος από τουρκικούς οργανισμούς, απαγορεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα.

Mεταξύ αυτών είναι τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η λίστα περιέχει ακόμα κατασκευαστικές εταιρίες, αρχιτεκτονικά γραφεία και βιομηχανίες ξυλείας.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από την Άγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το πρώτο διάταγμα με οικονομικές κυρώσεις, που περιείχε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και περιορισμούς στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις πτήσεις charter και μια σειρά κατασκευαστικών σχεδίων.

Εάν συνυπολογίσουμε ότι η Τουρκία εισάγει το 97% της ενέργειάς της και ότι το 80% των εισαγόμενων υδρογονανθράκων προέρχεται από Ρωσία και Ιράν, τότε γίνεται κατανοητό ότι μερικά "τυχαία" κλεισίματα της "στρόφιγγας" από Μόσχα και Τεχεράνη έστω και για λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να στείλουν την ήδη κλονιζόμενη τουρκική οικονομία στην εποχή του... Χαλκού.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης καθημερινά γίνονται ανακοινώνεις σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή ρεύματος, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν οι διακοπές ρεύματος ήταν καθημερινές, καθώς η Τουρκία αντιμετώπιζε σοβαρά ενεργειακά προβλήματα και τότε βρίσκονταν σε άθλια οικονομική κατάσταη.

Σύμφωνα με την τουρκική «Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας», (EPDK), το ενεργειακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή οπως αναμένεται θα "κρασάρει" την τουρκική οικονομία καθώς πολλές οικονομικές δραστηριότητες θα έχουν πλέον μεγαλύτερο κόστος. Η εποχή των "παχιών αγελάδων" για την Τουρκία έχει πλέον παρέλθει.

Για το επόμενο έτος αναμένεται κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας καθώς οι Ρώσοι ήταν οι μεγαλύτεροι πελάτες του τουρκικού τουρισμού.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :