Καταρρέει με κρότο ο Καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση! Είναι ώρα να πάμε μπροστά, ΏΡΑ για Εθνικισμό! ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ για να ξανακάνουμε την Ελλάδα μας πανίσχυρη


Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Όταν τα ισχυρά βουβάλια τσακώνονται στη λίμνη, την πληρώνουν τα απροστάτευτα και ανίσχυρα βατράχια... Έτσι και στην δική μας περίπτωση! Δυστυχώς στα παιχνίδια των κερδοσκόπων είμαστε όπως ακριβώς περιγράφει η παροιμία του λαού μας.
Kαι πανίσχυροι δεν είναι η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε. Αυτοί είναι δυνάστες, εκπρόσωποι συμφερόντων, σίγουρα όχι μόνον των λαών τους. Είναι εκπρόσωποι των λίγων. Νοιάζονται για την περιουσία των ελάχιστων ρίχνοντας στην φτώχεια τους πολλούς. Αρκεί να σας πούμε πως η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, είναι ίση με εκείνη του μισού πληθυσμού της Γης.

Η Ελλάδα μας, σήμερα, είναι εντελώς απροστάτευτη και ανίσχυρη στις ορέξεις και στα παιχνίδια των όποιον μεγάλων, "φίλων και εχθρών", αφού οι κυβερνήσεις που πέρασαν εκποίησαν την αισιοδοξία της χώρας, απαξίωσαν το δυναμικό της, ξεπούλησαν τον πλούτο του λαού, εξανέμισαν τις προοπτικές μας, βύθισαν στην ανεργία και στα ψυχολογικά προβλήματα τους πολίτες, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό, ρήμαξαν τα ταμεία, διέλυσαν την οικονομία!

Ακριβώς στα ίδια μονοπάτια, με τις ίδιες "συμμαχίες" και πλαϊ-πλαϊ, βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση του Σύριζα, φτάνοντας τις επιπτώσεις από τα μνημόνια σε δυσθεώρητα ύψη, βυθίζοντας κάθε δείκτη ευημερίας, εκθεμελιώνοντας ότι είχε απομείνει όρθιο!

Σήμερα, απομονωμένοι, κυριολεκτικά στον τοίχο, χορεύουμε στο σκοπό που μας βαράνε τα νταούλια των αγορών. Αντιθέτως δηλαδή από ότι έλεγε πως θα κάνει Alexis για τις αγορές... Alexis, ο τύπος που έχουμε για πρωθυπουργό..! O χειρότερος άνθρωπος στο καλύτερο πόστο στην χειρότερη στιγμή.

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης καίγεται απ' άκρη σε άκρη.

Η απόφαση της πλήρους άρσης των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ιράν προκαλεί εντονότατο προβληματισμό για το πώς θα κινηθούν οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική στις επόμενες ώρες και ημέρες. Aναλυτές και επενδυτές αγωνιούν εδώ και κάποιες ώρες μήπως ειδικά αυτή η Δευτέρα αποδειχθεί όχι... "blue" αλλά "black"! Και δυστυχώς, κατά πως φαίνεται, διεθνώς, οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται...

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το εύρος του προβληματισμού, οι περισσότεροι οίκοι έσπευσαν τις προηγούμενες ώρες να δημοσιοποιήσουν reports – καμπανάκια κινδύνου για τους πελάτες τους με ανοικτές θέσεις στις χρηματαγορές.

Πιο δηκτική όλων η ελβετική UBS που ξεκάθαρα προειδοποίησε ενόψει του ανοίγματος των αγορών: "Επενδυτές προσοχή αγοράστε χρυσό, έρχεται πτώση 30% στις μετοχές, ο 7ετής ανοδικός κύκλος στις αγορές έκλεισε...".

Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των αγορών έχουν προς το παρόν δημοσιοποιήσει οι αναλυτές στην μητρόπολη του καπιταλισμού, οι μέντορες και οι αρχιερείς της συμφοράς μας, τα λαμόγια των Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, BlackRock, Societe Generale, Standard Chartered, αλλά και οι χρήστες της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών του Bloomberg που έντρομοι παρακολούθησαν νωρίτερα την Κυριακή τις αγορές των αποκαλούμενων "πετρελαϊκών μοναρχιών" του Κόλπου να σημειώνουν μεγαλειώδη "βουτιά", στον απόηχο πάντα της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Για την ιστορία ο Γενικός Δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul βούλιαξε κατά 7,2% αγγίζοντας χαμηλά του 2011, ενώ ο δείκτης ADX στο Αμπου Ντάμπι εισήλθε και επίσημα σε bear market με απώλειες άνω του 5,4%. Άπαντες οι "δυτικοί" αναλυτές συνδέουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τους με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Μέχρι να ανοίξει σήμερα η Ασία οι τιμές τόσο το μπρεντ, όσο και του αργού υποχώρησαν εκ νέου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Τιμή που εφόσον "μπουν" στην αγορά και τα ιρανικά αποθέματα θα συμπιεστεί περισσότερο, εφόσον οι πιέσεις στην προσφορά σε συνδυασμό με την πτωτική ζήτηση αλλά και τον σχετικά ήπιο χειμώνα σε αρκετές αγορές, δείχνουν το δρόμο για τιμές στα 20 δολάρια ή και χαμηλότερα (!!!).

Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές σε ένα μεγάλο βαθμό για την Ελλάδα, αφού μειώνεται η τιμή των καυσίμων (όσο το επιτρέπουν οι φόροι), ενώ η χώρα μας θα μπορέσει και πάλι να προμηθευτεί πετρέλαιο από το Ιράν, όπου η συνεργασία ήταν παραδοσιακή και βέβαια αφενός σε χαμηλότερες τιμές και αφετέρου με πίστωση, κάτι που ελάχιστοι κάνουν σήμερα. Βεβαίως, οι καταναλωτές ΔΕΝ θα δουν προκοπή αφού το περισσότερο κόστος στην Ελλάδα είναι φόροι για να πληρώνονται οι τοκογλύφοι δανειστές!

Τη περασμένη Δευτέρα, οι κινεζικές μετοχές κατάρρευσαν και πάλι... Ο Shanghai Composite Index έπεσε κατακόρυφα επιπλέον 5,29 %. Όλο αυτό το χάος στην Κίνα που καταγράφεται από το καλοκαίρι είναι ένας από τους παράγοντες που εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ακόμη χαμηλότερα.

Η τιμή του χαλκού υποχώρησε κι άλλο κατά 2,40 % στα $ 1.97, ενώ και η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ πήρε την κατιούσα για τα καλά φτάνοντας τα $ 30,99 το βαρέλι, πριν ανακάμψει μόνο κατά τι. Αλλά και τα τοξικά ομόλογα ή ομόλογα υψηλού κινδύνου (junk bonds)1 συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα.

Αυτά τα νούμερα σημαίνουν-ή μάλλον θα έπρεπε να σημάνουν- συναγερμό, πως ένα μεγάλο πρόβλημα πλησιάζει. Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως από την άλλη μεριά του Ατλαντικού εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ανησυχητικό.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανά τον πλανήτη όμως, ανακαλούν από τη μνήμη τους τα γεγονότα του 2008 ή και του 1998 όταν και υπήρξε μια πτώση των αποθεμάτων 20 % για πάνω από έξι εβδομάδες.

Επίσης θυμίζουν πως λίγο πριν οι αμερικανικές μετοχές συντριβούν το 2008, είδαμε κινεζική συντριβή των αποθεμάτων, πτώση στην τιμή του πετρελαίου αλλά και στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και στα τοξικά ομόλογα .

Και μια ακόμη σύμπτωση σε όλα αυτά; Και το 2008 και τώρα το 2016 ήταν χρονιά αμερικανικών εκλογών...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :