Τα παιχνίδια της "φτωχής" Εθνικής Τράπεζας "της Ελλάδος", η ανακεφαλαιοποίηση της με χρήματα του Ελληνικού Λαού και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!


Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Πως γίνεται να έχεις πολλά, πάρα πολλά Τραπεζικά Ιδρύματα, τα οποία επί μια 10ετία αγοράζουν και πουλάνε σε όλη την γη, και λίγα χρόνια μετά να βρίσκονται στα όρια της διάλυσης; 
Γίνεται, αν σκεφτείς πως για χρόνια ξεπουλούσαν (με τίνος την εντολή και οδηγία άραγε;) κερδοφόρες θυγατρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού, σε όλον τον πλανήτη, για να αγοράζουν αμφιβόλου κερδοφορίας τράπεζες και υπηρεσίες στα εξαθλιωμένα βαλκάνια, υπό το πρόσχημα, πως αλλού κερδίζουμε μεν, αλλά λίγα, αλλά στα Βαλκάνια θα κερδίζουμε πολλά και γρήγορα, και όλα αυτά με τα χρήματα του Ελληνικού Λαού.

Ο δύσμοιρος Λαός μας, είχε και έχει βέβαια απάντηση σε αυτό: "Κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρει"λέει σε μια παροιμία του. Παροιμία που εκείνοι τότε αγνόησαν και επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, από το προβληματικό σήμερα.
 
Αν θυμηθούμε σχετικές δηλώσεις πολιτικών του τότε ή υπουργών οικονομικών, όπως του Γ. Αλογοσκούφη, θα δούμε πως και ποιοι έδιναν την οδηγία, διαφημίζοντας το νέο οικονομικό μεγαλοϊδεατισμό της αστικής τάξης της χώρας. 

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανάφερε σε ένα άρθρο του:"Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα αποτελεί το χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Περιγράφοντας, τότε, τα όρια δράσης του ελληνικού κεφαλαίου, ανέφερε ότι "η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κατοικούν 250 εκατομμύρια άτομα, παρουσιάζει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες".

Σήμερα, θα σας δείξουμε εν τάχει, τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμερα έχασε από τον τίτλος της, τον τοπικό της προσδιορισμό "της Ελλάδος", κινήσεις που έγιναν μέσα σε δύο μόνο χρόνια, από το 2005 - 2007 και βγάλτε μόνοι σας, τα συμπεράσματά σας. 

Η Εθνική Τράπεζα, σήμερα, έχει συγχωνεύσει άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες τράπεζες που έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει ανακεφαλαιωθεί κατ' επανάληψη με τα χρήματα της πτωχευμένης μας ζωής, μια τράπεζα που χρηματοδοτούσε αθλιότητες και κόμματα, των οποίων οι βουλευτές αποφάσιζαν να φτωχύνουμε εμείς και να χαθούν τα όνειρα των παιδιών μας, για να επιβιώσουν τα golden boys και οι μάνατζερ οι οποίοι ενθάρρυναν την τράπεζα να έχει λογαριασμούς με τράπεζες της Ελβετίας που διατηρούν λογαριασμούς δικτάτορες της Αφρικής και εγκληματίες της Μαφίας. Μια τράπεζα, που το 2009, λίγα χρόνια μετά την τεράστια κερδοφορία της και τον μεγαλοϊδεατισμό των προηγούμενων ετών, θα κατέρρεε, όπως μας είπαν αργότερα, αν ο Παπανδρέου από το Καστελόριζο, δεν μας έσπρωχνε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ξεκινώντας το μαρτύριο μας. 
Λες και έχει ή είχε σημασία αυτό, αφού σήμερα, μετά από όσα έχουμε περάσει, στην ουσία οι τράπεζες είναι κλειστές και ο λαός χωρίς χρήματα. Γιατί, λοιπόν, να μην πτώχευε τότε, ή γιατί να μην συγχωνευτούν εξαρχής, ΟΛΕΣ, σε μια μεγάλη και πανίσχυρή ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα, ιδιοκτησίας του Εθνικού και κυρίαρχου λαού, όπως λέει και το πρόγραμμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ;

Ιδού τα στοιχεία μας:

"Την 29.7.2005 τα Δ.Σ της ΕΤΕ και της θυγατρικής της Εθνική Αξιοποιήσεως Ακινήτων και Εκμεταλλεύσεως Γενικών Αποθηκών ΑΕ (ΕΘΝΑΚ) αποφάσισαν τη συγχώνευση των δύο εταιριών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Ημερομηνία των Ισολογισμών Μετασχηματισμού ορίστηκε η 31.7.2005. 

Την 1.9.2005, τα ΔΣ των δύο εταιριών αποφάσισαν να προτείνουν την έγκριση σχέσης ανταλλαγής 2 μετοχών της απορροφώσας Εθνικής Τράπεζας προς 15 μετοχές της απορροφώμενης ΕΘΝΑΚ. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την ακύρωση των 78.144.245 μετοχών της ΕΘΝΑΚ που κατέχει η ΕΤΕ ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα αυξανόταν κατά 2.670.367 μετοχές αξίας 5 ευρώ, οι οποίες θα προστίθεντο στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα υπήρχαν μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της ΕΤΕ με την ΕΘΝΕΧ (336.599.045), ώστε ο συνολικός αριθμός των μετοχών της απορροφώσας ΕΤΕ να ανέλθει σε 339.269.412. 

Την 4.1.2006 η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τη συγχώνευση και την 3.2.2006 η Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ ενέκρινε την ανωτέρω συγχώνευση με απορρόφηση.

Την 2.9.2005 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της PriceWaterhouseCoopers σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση με απορρόφηση από την Εθνική Τράπεζα της θυγατρικής της Εθνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΘΝΕΧ). Πρότεινε σχέση ανταλλαγής σε αναλογία 1 μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προς 12 μετοχές της ΕΘΝΕΧ. 

Την 3.10.2005, η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου ενέκρινε τη συγχώνευση και απορρόφησή της από τη μητρική Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενώ προηγουμένως την 16.9.2005 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εγκρίνει τη συγχώνευση. 

Την 11.10.2005 επήλθε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ «Atlantic Bank of New York». Η διαδικασία πώλησης την οποία διαχειρίστηκαν οι επενδυτικοί οίκοι Morgan Stanley και Sandler O’ Neil, ανέδειξε ως καταλληλότερο επενδυτή τη New York Community Bank. Η εν λόγω Τράπεζα ιδρύθηκε το 1859 και διέθετε δίκτυο 145 καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά. Λαμβάνοντας υπόψη την υπερκεφαλαιοποίηση της ABNY λόγω του μη επαναπατρισμού κερδών επί σειρά ετών, το παραπάνω τίμημα αντιστοιχούσε σε πολλαπλάσιο 250% επί των απαιτουμένων κεφαλαίων (ή 181% επί της ονομαστικής καθαρής θέσης) και αναμενόταν να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Η κίνηση αυτή της ΕΤΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής της για την εστίαση των δραστηριοτήτων της σε αγορές που παρουσιάζουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στις οποίες η Τράπεζα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στους μετόχους της. Ως τέτοιες αναγνωρίζονται οι οικονομίες της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Atlantic Bank of New York κατατασσόταν ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με 17 καταστήματα και ενεργητικό περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε σταθερή κερδοφορία αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της παρέμενε κατώτερη της αντίστοιχης αποδοτικότητας του Ομίλου της ΕΤΕ. 

Την 6.11.2005 η ΕΤΕ ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της National Bank of Greece, Canada στην καναδική τράπεζα Scotiabank. H NBG, Canada διέθετε δίκτυο 10 καταστημάτων στις περιοχές του Κεμπέκ και του Οντάριο. Κατά τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε σταθερή κερδοφορία αλλά η πώληση επιβλήθηκε από την ίδια λογική της πώλησης της Atlantic Bank of New York, δηλαδή της στρατηγικής της ΕΤΕ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αποσυρθεί από περιοχές που οι θυγατρικές της εμφανίζουν μεν κερδοφορία αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει κατώτερη της αντίστοιχης αποδοτικότητας του Ομίλου της ΕΤΕ.

Την 20.12.2005 η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την απόκτηση από την Εθνική Τράπεζα πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας χρηματοδοτικής μίσθωσης της Ρουμανίας Eurial Leasing SRL. 

Η μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρίας στο εξωτερικό: η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό της τουρκικής τράπεζας Finansbank ‡ 

Την 3.4.2006 η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την απόκτηση του 46% (437 εκατομμύρια διαπραγματευόμενες μετοχές) των κοινών μετοχών της ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας Finansbank και του 100% (100 μετοχές) των ιδρυτικών (προνομιούχων) μετοχών από τη FIBA Holding και τις συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες έναντι ποσού 2,774 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (2,291 εκατομμυρίων ευρώ), εκ των οποίων τα $ 2,323 εκατ. (€ 1,918 εκατ.) αφορούν τις κοινές μετοχές και τα $ 451 εκατ. (€ 372 εκατ.) τις ιδρυτικές μετοχές. ‡ Η Εθνική Τράπεζα θα προέβαινε σε Δημόσια Προσφορά για το μειοψηφικό πακέτο του 44.3% των κοινών μετοχών της Finansbank, που δεν ελεγχόταν από τη FIBA Holding. Εάν η Εθνική Τράπεζα εξαγόραζε το σύνολο των κοινών μετοχών από τη Δημόσια Προσφορά, θα αποκτούσε το 90,3% (858 εκατομμύρια διαπραγματευόμενες μετοχές) των κοινών μετοχών. Εάν εξαγόραζε ποσοστό μικρότερο από 4.01% (38 εκατομμύρια διαπραγματευόμενες μετοχές) των κοινών μετοχών μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, η FIBA Holding είχε συμφωνήσει να πωλήσει στην Εθνική Τράπεζα επαρκή αριθμό κοινών μετοχών, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζα να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον ίση με 50.01% στη Finansbank με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς. ‡ Η FIBA Holding θα διατηρούσε ένα ποσοστό ίσο με 9.7% (92.000.000 διαπραγματευόμενες μετοχές) στη Finansbank, το οποίο θα εξαρτιόταν από τις πρόσθετες μετοχές που θα πωλούντο στην Εθνική Τράπεζα, έτσι ώστε να αποκτούσε συμμετοχή τουλάχιστον ίση με το 50.01% της Finansbank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτό το ποσοστό ενσωμάτωνε δικαιώματα αγοράς και πώλησης (put και call arrangements) με τη FIBA Holding με ημερομηνία έναρξης το 2008 και με διάρκεια δύο ετών, τα οποία περιλαμβάνουν μηχανισμούς προσαρμογής του τιμήματος βασιζόμενους στην απόδοση της Finansbank. ‡ Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αναμενόταν να επιβαρυνθεί με έξοδα και προμήθειες προ φόρων ποσού περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη συναλλαγή καθώς και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. ‡ Η Finansbank διέθετε δίκτυο 208 καταστημάτων στην Τουρκία και 79 στο εξωτερικό, ενεργητικό 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, χορηγήσεις 8,38 δισεκατομμύρια δολάρια, 1.700.000 ενεργούς πελάτες, και 10.300 εργαζόμενους. 

Για την περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2005, τα καθαρά κέρδη της μετά από φόρους για τις Διεθνείς Δραστηριότητες ανήλθαν σε 114 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (72 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 364 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (223 εκατομμύρια ευρώ). ‡ Η Εθνική Τράπεζα ανέμενε ότι θα προέκυπταν σημαντικές μεσοπρόθεσμες συνέργιες από την εξαγορά της Finansbank. Οι κυριότερες πηγές συνεργιών είναι:  τα πλεονεκτήματα χρηματοδότησης της Finansbank με ευνοϊκότερους χρηματοοικονομικούς όρους, ως μέλος ενός ομίλου με υψηλότερη γενικά πιστοληπτική διαβάθμιση. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Finansbank αξιολογείτο σε B1 από τους Moody’s και BB- από τους Fitch, σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας που αξιολογείτο σε A2 από τους Moody’s, A- από τους Fitch και BBB+ από τους Standard & Poor’s  στις 31 Δεκεμβρίου 2005, ο δείκτης των χορηγήσεων προς τις καταθέσεις πελατών της Εθνικής Τράπεζας ανερχόταν σε 70,6% έναντι ποσοστού 137% της Finansbank. Συνεπώς, η Εθνική Τράπεζα αναμενόταν να επιτύχει σημαντικές συνέργειες από τον περιορισμό του επιτοκιακού κόστους μέσω της χρηματοδότησης της υψηλής ανάπτυξης των χορηγήσεων της Finansbank με το πλεόνασμα των καταθέσεων της ΕΤΕ σε ευρώ  βελτιστοποίηση της σύνθεσης των κεφαλαίων του Ομίλου, με τη Finansbank να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της διασποράς του οικονομικού κινδύνου των κεφαλαίων, λόγω της συμμετοχής της σε έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης  αμοιβαία οφέλη από την ανταλλαγή βέλτιστων μεθόδων (best practice) μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικών υπηρεσιών και διαχείρισης διαθεσίμων και της Finansbank στον τομέα των πιστωτικών καρτών και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  μείωση των δαπανών σε επίπεδο ομίλου, κυρίως στους τομείς των υποστηρικτικών υπηρεσιών και πληροφορικής. ‡ Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η FIBA Holding θα εξαγόραζε από τη Finansbank τις ακόλουθες Διεθνείς Δραστηριότητες καταβάλλοντας το ποσό των $ 580 εκατ. (€ 479 εκατ.):  41.8% της Finansbank Romania S.A. και  100.0% της Finans International Holdings N.V., η οποία περιελάμβανε θυγατρικές σε Ρωσία, Ελβετία , Ολλανδία και 40% της Finansbank Romania S.A.  Η Finansbank θα διατηρούσε τη συμμετοχή της στη Finansbank Malta Ltd., μία μονάδα χορήγησης εταιρικών πιστοδοτήσεων που υποστήριζε τις τραπεζικές δραστηριότητες της Finansbank στην Τουρκία. ‡ Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2005, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας είχε βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξεως του 8.9% και συνολικό βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξεως του 12.3%. Λαμβάνοντας υπόψη την πώληση της Atlantic Bank, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφωνόταν στο 9.9%. Η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς της Finansbank προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων μέχρι του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προτεινόμενη αύξηση είχε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων  προσφερόμενοι τίτλοι: νέες κοινές μετοχές προσφερόμενες για εγγραφή στους κοινούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας  ύψος προσφοράς έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ  δικαιώματα εγγραφής: ελεύθερα προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Εθνική Τράπεζα είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν την κάλυψη του συνολικού ποσού της έκδοσης των νέων μετοχών από έναν όμιλο διεθνών τραπεζών. 

Την 5.7.2006 έληξε η προθεσμία της συμμετοχής στη δημόσια προσφορά. Η προσφορά (3 δισεκατομμύρια ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 1,75 φορές. Από τη νέα μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ προέκυπτε ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους από 39,144% στο 45,35% αλλά κανένας από αυτούς δεν είχε ποσοστό πάνω από το 3%, μειώθηκε η συμμετοχή των τριών ασφαλιστικών φορέων της ΕΤΕ από 6,865% σε 5,888%, μειώθηκε επίσης η συμμετοχή των άλλων ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων από 14,659% σε 12,834% και των ελλήνων ιδιωτών επενδυτών από 23,846% σε 22,265%. ‡ 

Την 18.8.2006,η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε, μετά τη λήψη των εγκρίσεων των αρμοδίων εποπτικών αρχών, η εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των ιδρυτικών μετοχών της Finansbank. Στη συνέχεια, ακολούθησε η δημόσια προσφορά για την εξαγορά των υπολοίπων μειοψηφικών πακέτων μετοχών της Finansbank. 

Την 29.5.2006 ανακοινώθηκε ότι η θυγατρική και επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας International Finance Corporation προτίθετο να συμμετάσχει για ένα ποσοστό 5% με 10% στην εξαγορά του υπολοίπου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank που κατείχαν ιδιώτες κατά τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς. Αναμένεται ότι η International Finance Corporation θα διαδραμάτιζε ρόλο συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κύρια σε ζητήματα διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου χώρας. ‡ Η ανωτέρω εξαγορά έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από κοινοβουλευτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς κύκλους που αντέτειναν ότι το τίμημα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος χώρας ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι ενώ πρόβαλλαν και το ενδεχόμενο το κράτος να χάσει τον έλεγχο της σχετικής πλειοψηφίας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων και η Τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί.

Την 8.1.2007 άρχισε η προθεσμία της αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank που θα έληγε την 29.1.2007. Εν τω μεταξύ οι εποπτικές αρχές της Τουρκίας, που ενέκριναν τη διαδικασία αυτή, υποχρέωσαν την Εθνική Τράπεζα να ανεβάσει το τίμημα για κάθε μετοχή από 4,04 δολάρια – όσα δηλαδή καταβλήθηκαν για την εξαγορά του αρχικού 46% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank – σε 4,147 δολάρια ανά μετοχή λόγω των τόκων και της υψηλότερης αποτίμησης μιας επιχειρηματικής μονάδας της τουρκικής τράπεζας, πράγμα που σήμαινε ένα επί πλέον κόστος 51.000.000 δολάρια ΗΠΑ (45.000.000 ευρώ). Εάν η ΕΤΕ εξαγόραζε τελικά το 90% των μετοχών της Finansbank, το συνολικό τίμημα (αρχικό 46% συν μειοψηφικό πακέτο με δημόσια προσφορά) υπολογιζόταν ότι θα ανερχόταν περίπου σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ"

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα, έχει επιλέξει την προσφορά της QatarNational Bank για να πουλήσει την Finansbank αντί για €3.5δις, αποτελούμενο από την καταβολή του τιμήματος των €2.75δις για την απόκτηση του πακέτου μετοχών, και $900εκατ για την αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στην Finansbank.

Καταλάβατε;

Ιδού και το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής για τον τραπεζικό τομέα, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα της περιληπτικά: 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, 
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

"Απαιτείται άμεση εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος. Η Χρυσή Αυγή στοχεύει στην εθνικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είναι θλιβερό να πληρώνει ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών. Είναι απαράδεκτο, τα χρήματα που λαμβάνουν οι τραπεζίτες από την τρόικα να μετατρέπονται σε δημόσιο χρέος, χωρίς το κράτος να λαμβάνει ως αντίτιμο την πλειοψηφία των μετοχών τους.

Παράλληλα, με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος απαιτείται η συγχώνευση των χρεοκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών σε μία ισχυρή εθνική τράπεζα, η οποία θα επιδοτήσει την πρωτογενή παραγωγή.

Επίσης, το εθνικό κράτος οφείλει να επιβάλει διαγραφή των τραπεζικών χρεών των ελληνικών οικογενειών με κοινωνικά κριτήρια και ελάφρυνση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων από τα δυσβάσταχτα βάρη των τοκογλυφικών δανείων". 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ!
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :