Μετά την χρεωκοπία των τραπεζών σειρά παίρνουν οι υπερδανεισμένοι Δήμοι και Περιφέρειες - Δήμοι της Ξάνθης και της Ροδόπης υποθηκευμένοι σε τουρκικές και καταριανές τράπεζες


Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Ο υπερδανεισμός των δήμων και των περιφερειών της χώρας, σε παλαιότερες εποχές, και μάλιστα χωρίς έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, ήταν ασύστολος, και μάλιστα από τράπεζες σαν την Goldman Sachs, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το μακρύ χέρι του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 30 χρόνια, παίρνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών. Τίτλος που επέβαλλε την παρουσία επιτρόπων στους δήμους, χωρίς όμως και αυτό το μέτρο να αποτρέψει τον υπερδανεισμό.

 Σήμερα, εν μέσω μνημονίων, η μεγαλύτερη βόμβα, αυτή των Δήμων και των Περιφερειών, οι οποίοι αποψιλωμένοι από τα αποθεματικά τους - χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τις διάφορες κυβερνήσεις, όπως και από την κυβέρνηση Τσίπρα πριν λίγους μήνες - για να εξοφληθούν τοκογλυφικές απαιτήσεις των δανειστών μας, είναι έτοιμη να σκάσει!

Ο Δήμος Σαλαμίνας έχει ήδη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και επιτήρηση,  καθώς δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου.

Υπάρχουν όμως και άλλοι πενήντα δήμοι αλλά και δύο περιφέρειες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ για τα δάνειά τους σε περίπτωση μη εξυπηρέτησής τους, εγγυητής είναι το Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή ΕΜΕΙΣ!

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, και δημοσιεύει το pronews.gr είναι ότι οι δήμοι των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, έχουν δάνεια σε τουρκικές και καταριανές τράπεζες, κάτι που εύκολα γίνεται κατανοητό ότι αποτελεί μείζον, εθνικό ζήτημα ασφάλειας.

Όπως γράψαμε και στον πρόλογο μας, όμως, η επερχόμενη καταιγίδα πτωχεύσεων ήταν αναμενόμενη, αφού δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια, χωρίς αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, εγγράφηκαν για να ισοσκελίσουν οι ΟΤΑ τους προϋπολογισμούς τους.
Δάνεια που δύσκολα εξυπηρετούνται πλέον.

Από τους 325 δήμους που προέκυψαν μετά τον Καλλικράτη, οι 58 παρουσιάζουν χρέος που υπερβαίνει το 100% των τακτικών τους εσόδων και σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαινόταν πάνω από το 150% των εσόδων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το 2010, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες ζήτησε το υπουργείο επικαιροποιημένη κατάσταση οφειλών των ΟΤΑ, οι πρωταθλητές στη δανειοδότηση ήταν: Δήμος Φυλής 358%, Δήμος Αμαρουσίου 284%, Δήμος Περάματος 264%, Δήμος Αχαρνών 264%, Δήμος Πειραιώς 229%, Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος 209%, Δήμος Αγιάς 206%, Δήμος Δίου - Ολύμπου 195%, Δήμος Ρόδου 191%, Δήμος Καρδίτσας 188%.

Αξίζει να σημειωθεί το ευτράπελο, πως τα δάνεια που είχαν λάβει οι δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών από ξένες τράπεζες και δεν εξυπηρετούνταν, παραλίγο να «μπλοκάρουν» τη δόση προς τη χώρα από πλευράς του ΔΝΤ, το καλοκαίρι του 2011 όπου η Λαγκάρντ έψαχνε τον Βενιζέλο και αυτός τους δημάρχους!

Οι ατασθαλίες των δήμων και των περιφερειών, αλλά και ο υπερδανεισμός και ο παράνομος δανεισμός, στηλιτεύονται και από τα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, και που είναι καταπέλτης για την διαφθορά που επικρατεί στους δήμους. Εκεί, συνήθως, ο υπερδανεισμός έρχεται να καλύψει τα κενά στην πληρωμή των διαφόρων ρουσφετιών, των διαφόρων τοπικών αρχόντων! 

Παρανομίες σε προσλήψεις, παράνομες καταβολές αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Δαπάνες, δαπάνες, δαπάνες για κάθε τι άσχετο προς την πραγματική εξυπηρέτηση των πολιτών των ΟΤΑ!

Οι μετακινήσεις εργαζομένων από τομείς αιχμής (καθαριότητα) σε γραφεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλασματικές ανάγκες σε προσωπικό, σκάνδαλα σε πολεοδομίες και γραφεία που παρείχαν βεβαιώσεις ιθαγένειας, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της άσκησης εξουσίας στους δήμους που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στη λογική της διεκδίκησης πόρων από την κεντρική εξουσία, εκβιάζοντας κράτος και κοινωνία με την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Εξάλλου ο υπερδανεισμός και τα χρέη των δήμων και των περιφερειών χρησιμοποιήθηκαν και στην παραποίηση του δημοσίου χρέους από την ΕΛ.ΣΤΑΤ του κ. Γεωργίου κατόπιν εντολής του Παπανδρέου και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας και του Όλι Ρεν, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά, ώστε να συρθεί η χώρα στα μνημόνια.

 Μάλιστα εκεί, για να είμαστε και δίκαιοι, τα μεγάλα ελλείμματα στους δήμους, δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τα μνημόνια, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση στοχοποιήθηκε από το πρώτο Μνημόνιο, και μέχρι σήμερα οι πόροι των δήμων έχουν μειωθεί κατά 60%. 

Οι διοικήσεις αρκετών ΟΤΑ έφτασαν σε σημείο να καταβάλλουν μόνο τη μισθοδοσία, καθώς ο υψηλός δανεισμός, καθιστά απαγορευτική κάθε άλλη επένδυση. Με τον Καλλικράτη μπήκαν όρια στη δανειοδότηση των ΟΤΑ και προβλέφθηκε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που όμως δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σήμερα, νέες παρεμβάσεις για τη «διάσωση» των ΟΤΑ.

Προφανώς, τι σημαίνει χρεοκοπημένοι δήμοι, εγκλωβισμένοι στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού εξαιτίας των περικοπών, η της στάσης πληρωμών που κήρυξε το δημόσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπως και στις συγκοινωνίες), προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους κερδοσκόπους-δανειστές του θα το μάθουμε από πρώτο χέρι, καθώς οι περικοπές θα αγγίξουν τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς, τα συσσίτια προς απόρους και γενικά τις παροχές πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ!

Τα σπασμένα, βεβαίως, θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι εμείς, μέσω των Τελών Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο θα δεκαπλασιαστεί  σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση της τήρησης του προϋπολογισμού ενός Δήμου.

Και φυσικά, για κάθε ΟΤΑ που θα καταρρεύσει, τα χρέη, θα τα αναλάβει το κράτος, εάν και εφόσον έχει μείνει τίποτα απούλητο για να μπει ενέχυρο, για να δανειστεί τα πολύτιμα ευρώ, από τους γνωστούς τοκογλύφους.

Εκτός και αν, έναν - έναν δήμο τον αγοράζουν απευθείας οι νεότευκτοι Γερμανοί φίλοι του Τσίπρα... 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :