Ετοιμαστείτε! Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή απαιτεί επενδύσεις ύψους 16,5 τρισ. δολαρίων... Φυσικά ο λογαριασμός άμεσα ή έμεσα σε εμάς


Το κλίμα έχει αλλάξει...

Το βλέπουμε καθημερινά παντού. Χώρες που είχαν ήλιο έχουν χιόνια και χώρες όπου θα έπρεπε να είναι χειμώνας, όπως η Ν. Υόρκη αυτές τις μέρες, έχει 19 βαθμούς θερμοκρασία. Στην Γερμανία πλέον, κάνει καύσωνες, στην Ελλάδα χειμωνιάτικα, έχουμε μύγες και κουνούπια!

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα απαιτεί μία ιστορικών διαστάσεων αναθεώρηση των ενεργειακών πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί σε όλο τον κόσμο και παράλληλα τεράστιες επενδύσεις για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που σήμερα πλήττει την ατμόσφαιρα της γης.

Οι στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία που υπεγράφη χθες Σάββατο από 195 χώρες, θα απαιτήσουν δαπάνες ύψους 16,5 τρισ δολ. που θα επενδυθούν σε Ανανεώσιμες αλλά και πιο Αποδοτικές πηγές ενέργειας ως το 2030, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα για την παραγωγή πιο καθαρής ενέργειας, να μειώσουν την υποστήριξη τους στα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, να κάνουν πιο ακριβές τις εκπομπές αερίων και να μειώσουν την αποψίλωση των δασών. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν τομείς, από τις αερομεταφορές ως τις κατασκευές, και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να αλλάξει συμπεριφορά.

Η συμφωνία έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας μετά την Βιομηχανική Επανάσταση στους δύο βαθμούς κελσίου, ενώ καλεί τα έθνη να«προσπαθήσουν να μειώσουν το όριο της ανόδου στη 1,5 μονάδα». Αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος συμπεριλαμβάνει σημαντικές περικοπές στις εκπομπές ρύπων απ' την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το 2020 εφόσον όμως πρώτα την επικυρώσουν τουλάχιστον 55 κράτη, που οι ρύποι που εκπέμπουν αναλογούν στο 55% επί του συνόλου.

Εως τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κανόνες για τους διάφορους μηχανισμούς που θα τεθούν με βάση τη συμφωνία για τη διαφάνεια και την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Με βάση τη συμφωνία κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης το 2018 θα γίνεται μία παγκόσμια εκτίμηση για το εάν οι συνδυασμένες προσπάθειες των κρατών είναι επαρκείς. Και απ' το 2020 οι χώρες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις παλιές δεσμεύσεις ή να ετοιμάσουν νέες για αργότερα.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :