Επειδή ξεχνάμε: Τα Μαρτύρια του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Οθωμανούς, Νεότουρκους και ΚομμουνιστέςΑπό το 1461, χρονιά πτώσης της αυτοκρατορίας του Πόντου των Κομνηνών, ο  Ποντιακός Ελληνισμός δέχεται συνεχείς διώξεις από τους τούρκους, ενώ λίγο αργότερα οι διώξεις συνεχίστηκαν από τον Στάλιν και τους κομουνιστές του.

Από το 1915 έως το 1922 κατά την διάρκεια της γενοκτονίας 353.000 Έλληνες του Πόντου χάνουν τις ζωές τους από το μίσος των τούρκων όπως και οι Αρμένιοι. Τότε οι Πόντιοι θα γνωρίσουν τον πρώτο μαζικό ξεριζωμό.

Ένα μέρος των Ελλήνων του Πόντου μην αντέχοντας άλλο τις συνεχιζόμενες διώξεις των τούρκων, αντί να έρθει στην Ελλάδα καταφεύγει στην Ρωσία στο Καύκασο για να γλιτώσει.

Με αφορμή μισσαλόδοξες πτυχές της Ιστορίας την περίοδο του Βενιζέλου, που προσπάθησε να υπηρετήσει σχέδια άλλων αφού η δύναμη του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος, στην Κριμαία, βρίσκονταν υπό γαλλική διοίκηση, την δεκαετία του ΄30 το σταλινιστικό καθεστώς με Διάταγμα-Ντιρεκτίβα που φέρνει την υπογραφή του επικεφαλή της ΝΚVD Νικολάι Γιεζόφ, η ελληνική σοβιετική μειονότητα κρίνεται "ύποπτη" και προωθείτε η "μετεγκατάσταση της".
Αυτή η "μετεγκατάσταση" είναι οι εκκαθαρίσεις των εθνικών μειονοτήτων, που είχαν στόχο τη σοβιετοποίηση και τον αφανισμό τους με την πλαστή δικαιολογία της ανάπτυξης τάχα αντεπαναστατικών ομάδων. 

Το 1938 έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, όλες οι εφημερίδες, οι εκδοτικοί οίκοι, τα θέατρα, με τη δικαιολογία της "απλοποίησης" της εθνικής δομής της χώρας, γεγονός που προϋπέθετε αρνητική στάση απέναντι στις μειονότητες. 

Από το Δεκέμβριο του 1937 και όλο το 1938, οι σταλινικές αρχές άρχισαν τις εκκαθαρίσεις των Ελλήνων της περιοχής Μαριούπολης. Όλοι οι άνδρες, από 17 ετών και άνω, δικάστηκαν με τις πιο συνοπτικές διαδικασίες από στημένα δικαστήρια και στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στο Αρχαγγέλσκ, στο Κόμι και τη Σιβηρία με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. 

Οι εκκαθαρίσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δεν πρόφτασαν να ολοκληρωθούν. Τα σχέδια τους ανέτρεψε προσωρινά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος...

Οι Πόντιοι που στάλθηκαν εξορία στην Σιβηρία, ελάχιστοι κατάφεραν να γυρίσουν πίσω και αυτό συνέβη μετά από 20 χρόνια..

Οι Πόντιοι που είχαν εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, βίωναν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια παρόμοια κατάσταση, καθώς λίγα χρόνια πριν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των Νεότουρκων εθνικιστών.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη υπογράψει διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Έλληνες κάτοικοι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :