Η λέξη "πόλεμος" που είπε ο Ολάντ και η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟΣε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε το Wiki Leaks.Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση του η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ενεργοποιεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία.

Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ είπε σε διάγγελμα του ότι επρόκειτο για «πράξη πολέμου» ενώ έκανε λόγο για οργανωμένες επιθέσεις που σχεδιάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά πραγματοποιήθηκαν με βοήθεια και από το εσωτερικό της χώρας.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με συνεργούς στο εσωτερικό, που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει» είπε χαρακτηριστικά.Σύμφωνα λοιπόν το wikileaks η αναφορά του Γάλλου προέδρου, μεταξύ άλλων, σε «πόλεμο» ενεργοποιεί το συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ανοίγοντας το δρόμο για… συλλογική άμυνα…

Τι σημαίνει το άρθρο 5

Το άρθρο 5 είναι η βάση μιας θεμελιώδους αρχής της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας.

Προβλέπει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ γίνει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα μέλη της Συμμαχίας θα λάβουν υπόψιν την πράξη βίας ως μια ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα αναλάβουν την δράση που κρίνουν απαραίτητη ώστε να συνδράμουν το μέλος που έχει δεχθεί την επίθεση. Πρόκειται για την αρχή της συλλογικής άμυνας.

Παραβλέπουμε πως δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση των Ιμίων ή στην εισβολή των "συμμάχων" τούρκων στην Κύπρο *

Με λίγα λόγια πάει περίπατο η διαβεβαίωση των Συριζαίων πως η χώρα μας δεν θα λάβει μέρος σε εχθροπραξίες. Εναντίον ποίου εχθρού είναι το μεγάλο ερώτημα. 

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα... 

* Υ.Γ. Η Ελλάδα εισήλθε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης το 1952, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα, ενώ η χώρα μας διένυε το τρίτο μετεμφυλιακό έτος, και ο πλανήτης βίωνε τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 

Στις 14 Αυγούστου του 1974, μετά τον Αττίλα 2, και ενώ η Ελλάδα έμεινε αβοήθητη, για να εξευμενιστεί η οργή της κοινής γνώμης, η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που είχε πει το περίφημο "η Κύπρος κείται μακράν" αναγκάζεται να αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, βγάζοντας μια περιπαιχτική ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι «…το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου… Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του….»

Έξι χρόνια αργότερα και 70 μέρες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνησηΡάλλη αποφασίζει την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου 1980. Η απόφαση γίνεται ευμενώς δεκτή από τις δυτικές κυβερνήσεις. Το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων «Τας» μεταδίδει: «Η Ελλάδα ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :