Το ελληνικό φάρμακο διώκεται!


Γράφει ο Ηλίας Παναγιώταρος.
  
Αν και είναι μια από τις τελευταίες ελπίδες που έχει η Ελλάδα - μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό - για πραγματική ανάπτυξη, το ελληνικό φάρμακο βρίσκεται στο απόσπασμα από εκείνους που θέλουν να γεμίσουν την αγορά με τα αμφιβόλου ποιότητος σκευάσματα από την Ινδία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. 

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες πληρώνουν αδρά, ώστε οι καταναλωτές να βλέπουν δεκάδες, αναληθή δημοσιεύματα, με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις πως δήθεν τα ελληνικά γενόσημα είναι ακριβότερα, ή πως δήθεν επιβαρύνουν την φαρμακευτική δαπάνη!

Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι! 

Η ελληνική παραγωγή φαρμάκου, κατέχει μόνο το 20% της αγοράς, ενώ τα φάρμακα με τις υψηλές τιμές είναι τα εισαγόμενα φάρμακα, των πολυεθνικών εταιριών. Οι εταιρείες αυτές που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας κατά 80% και η επιρροή που ασκούν στους οδούς υγείας, τελικά διαμορφώνει την αύξηση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Και αν υποθέσουμε πως κάποιο φάρμακο έχει διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ των ελληνικών και των ξένων γενοσήμων, αυτό οφείλεται στην γενική αδυναμία της ελληνικής βιομηχανίας να παράγει με χαμηλότερο κόστος. Αλλά και πάλι η τιμή, αν συγκριθεί με τον μέσο όρο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά - και όχι της διεθνούς αγοράς όπου πολλές παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως στον Καναδά όπου η κυβέρνηση και ο εκεί σύνδεσμος γενοσήμων πέτυχε σταθερές τιμές για μία τριετία, στο 18% των αντίστοιχων πρωτοτύπων - θα διαπιστώσει πως είναι σημαντικά μικρότερη του μέσου όρου, ενώ το χρήμα κινείται μέσα στην ελληνική οικονομία δίνοντας θέσεις εργασίας.

Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες είναι 35% πιο φθηνά από τα αντίστοιχα off patent των πολυεθνικών στην Ελλάδα και παρόλα αυτά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό (20% σε σύνολο σε σχέση με το 80% των πολυεθνικών). 

Αν όντως, λοιπόν, ενδιαφερόμαστε για την δαπάνη, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση της χρήσης των ελληνικών φαρμάκων γενοσήμων.


* Τα γενόσημα είναι φάρμακα παρόμοια με τα πρωτότυπα, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία, γεγονός που συνεπάγεται και παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα. Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν νόμιμα μετά τη λήξη της εικοσαετούς προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας) του πρωτοτύπου φαρμάκου αναφοράς. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :