Θυμάμαι μια Ελλάδα που ευημερούσε...


Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Θυμάμαι μια Ελλάδα που ευημερούσε. Που έλαμπε στο φως! 
Κατά την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, το 1981, ήταν η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, έναντι 0,8% που ήταν ο μέσος όρος των υπολοίπων κρατών-μελών!
Η Θεσσαλία, η Μακεδονία είχαν εργοστάσια, με χιλιάδες εργαζόμενους, που παρήγαγαν τα πάντα. Καλλιεργήσιμη γη παντού, η χώρα ήταν σχεδόν αυτάρκης, με σιτηρά, καπνό και άλλες καλλιέργειες. 

Αυτά, παλιά... 

Η ιστορία, βέβαια, δεν τελείωσε με τις ευθύνες της εικοσαετίας Πασοκ, που αποβιομηχάνισαν την χώρα. Το τονίζουμε αυτό, να μην υπάρχουν αυταπάτες. Καμία "πάροδος χρόνου" δεν παραγράφει το έγκλημα φτωχοποίησης της χώρας και εξαθλίωσης των Ελλήνων, γιατί το έγκλημα είναι διαρκές και μόνιμο έως τις ημέρες μας.

Οι προσκυνημένοι, μετά από εντολές της Ε.Ε. προικοδότησαν - επιδότησαν, με χρήμα δανεισμένο από την Ευρώπη, μέσω του "πακέτου Ντελόρ", τα εργοστάσια να μετεγκατασταθούν στα Βαλκάνια, βουλιάζοντας στην ανεργία την Μακεδονία και την Θράκη, μέχρι την Θεσσαλία και μέχρι τον κάμπο της Θήβας όπου στα κουφάρια των παλιών εργοστασίων, πλέον, βρίσκουν στέγη οι εχθροί της Πατρίδας. οι εισβολείς λαθρομετανάστες. 

Σκεφτείτε ένα συγκριτικό στοιχείο που αφορά ΜΟΝΟ την κλωστουφαντουργία.
3.500 κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στο Πετρίτσι και σε άλλες περιοχές στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Από 30 - 70+% υπολογίζεται η μείωση της απασχόλησης εξαιτίας αυτής της πολιτικής, σε κλάδους μεταποίησης όπως ξυλεία/βιομηχανία επίπλων, τρόφιμα-ποτά και καπνός. Οι νομοί Αχαΐας, Ημαθίας Μαγνησίας αλλά και η περιοχή της Θράκης έχουν πληγεί σοβαρά από την αποβιομηχάνιση αυτών των τελευταίων είκοσι χρόνων. 

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ των επιχειρήσεων ΤΕΟΚΑΡ την δεκαετία του 90 έστειλε στην ανεργία 420 εργαζόμενους, σε μια περίοδο μάλιστα που η NISSAN επιθυμούσε διακαώς τη βιομηχανική παρουσία της στην Ευρώπη με αντάλλαγμα την εργασιακή ειρήνη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ιαπωνικός όμιλος να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στην Αγγλία και η βιομηχανική Θεσσαλία να γνωρίσει την απαξίωση. Ακολούθησε το κλείσιμο και άλλων μονάδων από ποικίλους κλάδους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως: Βαμβακουργία, ΒΙΟΑΛ, ΣΕΞ ΑΠΗΛ, Κλωστήρια Φιλιατών, ΡΟΚΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο Σκαλιστήρης στο Μαντούδι, και η OPEL, η IDEALSTANDARD. 

Η πώληση των Τσιμέντων Χαλκίδας, αλλά και των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη, το κλείσιμο των Μεταλλείων Φωκίδας, ΕΛΒΟ, των Φωσφορικών Λιπασμάτων, το λουκέτο στα Πλαστικά Καβάλας συμφερόντων ομίλου Πετζετάκη, και των Μεταλλείων Χαλκιδικής, (που ξανάνοιξε ο Μπόμπολας, και έχουν μετοχές οι Συριζαίοι που μας κυβερνούν), το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής της Βιαμύλ, της Siemens, η αποχώρηση των Καναδών από το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Και η ίδια ιστορία έρχεται ως τις μέρες μας, με την πώληση των επιχειρήσεων που απέμειναν σε πολυεθνικούς κολοσσούς. Και συνεχίζεται με την πώληση αεροδρομίων, λιμανιών κλπ κλπ κλπ από τις μνημονιολάγνες κυβερνήσεις που απλώς αλλάζουν όνομα και πρόσωπα, μένοντας στην ουσία πιστές στην ίδια και απαράλλαχτη πολιτική της δεκαετίας του '80. ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΟΛΑ!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ και πολιτικοί φορείς από κοινού στήριξαν το μηχανισμό αποβιομηχάνισης του τόπου, με τη συστράτευση μεγάλου αριθμού συνδικαλιστών, με σκοπό να εξασφαλίσουν ίδιον πολιτικό όφελος. Ήρθε μάλιστα και η «χρυσή εποχή» με αίτημα για 35ωρο -7ωρο5ήμερο πλήρους απασχόλησης, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφάλιση.

Την περίοδο εκείνη οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κολάκευαν τα αφτιά των συνδικαλιστών τους και υπόσχονταν σταδιακή αλλαγή· και περισσότερα προνόμια, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία και η Ισπανία επιδίωκαν το μεγάλο άλμα του εκβιομηχανισμού των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου.

Η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις αλλά και τους συνδικα-ληστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και στην περίπτωση της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, καθώς όπως ανακοίνωσε πέρυσι η εταιρεία, μετά την πολύμηνη κατάληψη και την υψηλή φορολογία, η μάχη που δόθηκε για να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο χάθηκε.

Ο άκρατος συνδικαλισμός, κράτησε σε ομηρία το εργοστάσιο, που αποτελείωσε η υψηλή φορολογία και το απαγορευτικό για τις εξαγωγές κόστος ενέργειας.

Τώρα, φτώχεια και μιζέρια παντού. Όπου και αν κοιτάξεις... Φτώχεια και μνημόνια που φέρνουν περισσότερη φτώχεια. Περισσότερη μιζέρια. Περισσότερους λαθρομετανάστες!

Στη Νάουσα, έναν πρώην πλούσιο νομό, η ανεργία ξεπερνάει το 50+%. Και η χαριστική βολή στην χώρα μας, δόθηκε επί των των μνημονιακών κυβερνήσεων με τα ροδάκινα και το εμπάργκο της Ρωσίας, πάλι εξαιτίας και με εντολές της Ε.Ε.

Αποκαρδιωτικά για τα επίπεδα στα οποία κινείται πλέον ο αριθμός των κατοίκων της Ξάνθης που ζουν στα όρια της φτώχειας. είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως σχετικά με τους πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Νομό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης - που είναι επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης ΣΤΗΡΙ-ΖΩ – συνολικά υπεβλήθησαν 8.917 αιτήσεις για το πρόγραμμα Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, σε όλο τον Νομό και εξ αυτών εγκρίθηκαν οι 7.458. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων μελών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης ανέρχονται σε 17.290 άτομα, μιας και πρόκειται κυρίως για πολυμελείς οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 3.908 μέλη απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα, μιας και τέθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια, πρωτίστως οικονομικά, σχετικά με τους πολίτες οι αιτήσεις των οποίων έγιναν δεκτές. Μέσω του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα λάβουν επισιτιστική στήριξη, μιας και θα τους δοθούν τρόφιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν και υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου Ξάνθης, στη Πλ. Δημοκρατίας, καθώς και σε όλα τα σημεία υποβολής των αρχικών αιτήσεων, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όσους έχουν απορριφθεί – και επιθυμούν – να υποβάλουν ενστάσεις.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :