Το 60% του μισθού του Έλληνα πηγαίνει σε φόρους και εισφορές λέει έρευνα του ΣΕΒ - "Πενταροδεκάρες" απαντά ο Σύριζα, "τους μένουν το υπόλοιπο 40%"Διαπιστώσεις για την φτώχεια των Ελλήνων κάνει ο συστημικός ΣΕΒ καίγοντας το όνειρο του Τσίπρα πως θα βγει το πρόγραμμα μνημονίου εισπράττοντας φόρους και φόρους παρέα με άλλους φόρους, όπως υπολογίζει ο Τσίπρας και το επιτελείο σε Ελλάδα και εξωτερικό...

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του οικονομικών εξελίξεων του παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η επιβάρυνση των Ελλήνων μισθωτών με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλότερη από ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Μισθωτός με μικτές αποδοχές ύψους 2.400 ευρώ το μήνα (ποσό που είναι κατά 67% μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό) και δύο παιδιά πληρώνει το 60% του μισθού σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που είναι σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τη Γερμανία και 70% περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με μέσες μικτές αποδοχές 1.440 ευρώ το μήνα, η Ελλάδα έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό των μισθών σε σύγκριση με Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, ενώ μόνο τρεις χώρες έχουν αισθητά υψηλότερες εισφορές από τις ελληνικές.

Στο δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνεται ότι οι χώρες που έχουν αντίστοιχα υψηλές εισφορές με την Ελλάδα είναι όλες χώρες με χαμηλότερη γραφειοκρατία, χωρίς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, με λιγότερη πολιτική αβεβαιότητα και τις οποίες εμπιστεύονται οι αγορές, πεδία στα οποία η χώρα μας υστερεί κατά πολύ.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει ότι προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας, ενώ επαναλαμβάνει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο για το Δημόσιο, καθώς η αναλογία των συντάξεων του Δημοσίου στις συνολικές δαπάνες είναι αισθητά μεγαλύτερη της συμμετοχής των συνταξιούχων του Δημοσίου στο σύνολο των συνταξιούχων, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα μετέχουν παραδοσιακά δυσανάλογα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στο δελτίο επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία ακραία περίπτωση υποεπένδυσης, με τις καθαρές (μετά τις αποσβέσεις) επενδύσεις το 2014 να είναι αρνητικές και να διαμορφώνονται σε -8,3% του ΑΕΠ. Υποεπένδυση σε χαμηλότερο βαθμό παρατηρείται και στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Κύπρο, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ-28 έχουν θετικές καθαρές επενδύσεις, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις τους καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για συντήρηση του κεφαλαιακού τους εξοπλισμού και, επιπλέον, αυξάνουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα).

Στη χώρα μας για κάθε 1 ευρώ παραγωγή και εισόδημα απαιτούνται επενδυτικά κεφάλαια πενταπλάσιας αξίας, όταν στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο απαιτούνται τα μισά περίπου από τα κεφάλαια αυτά. «Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τελευταία στη σχετική κατάταξη σημαίνει ότι λειτουργεί με τεράστια εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα, τα οποία, αν δεν αρθούν, καταδικάζουν την χώρα σε διαρκή ύφεση ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε ένα αναπτυξιακό τέλμα χαμηλών επιδόσεων, μη ικανών να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων», υποστηρίζει ο ΣΕΒ.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :