Η χώρα μετράει ακόμη τις συνέπειες του..."succes story" του Σαμαρά! Πρωτιά στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2014 και πάμε ολοταχώς για "success story2" και το 2015... Επί ημερών Τσίπρα


Γράφει ο Στέφανος Βρανάς.

Παρά την "αισιοδοξία" και την "αξιοπρέπεια" για την "πρώτη φορά αριστερά" για τις επιχειρήσεις τίποτε δεν άλλαξε! Στον ίδιο, δρόμο βαδίζουν, αφού η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας οδηγούν τις επιχειρήσεις - επί ημερών Τσίπρα πλέον - στην πτώχευση.

Σε υψηλό επίπεδο προβλέπει ότι θα κινηθούν και το 2015 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα ο παγκόσμιος ασφαλιστής πιστώσεων Atradius. Πάντως, η έρευνα προβλέπει ότι για τη φετινή χρονιά θα σημειωθεί για πρώτη φορά από το 2007, ελαφρά μείωση των πτωχεύσεων, της τάξης του 1%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη αφερεγγυότητας της εταιρείας, η χώρα μας ήταν το 2014 στην πρώτη θέση με 463 περιστατικά πτωχεύσεων επιχειρήσεων, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 είναι 459 περιστατικά. Ωστόσο, η έστω και οριακή μείωση, στην πραγματικότητα δεν αντανακλά τόσο κάποια βελτίωση της οικονομίας, όσο κυρίως το γεγονός ότι οι πτωχεύσεις «έπιασαν ταβάνι» τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που το 2013 αντιμετώπισαν ανάλογα υψηλό αριθμό πτωχεύσεων το 2013, σημειώνουν ελαφρά αποκλιμάκωση. Στην Ισπανία, οι πτωχεύσεις μειώθηκαν στις 358 το 2014, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 είναι 286. Στην Πορτογαλία, οι πτωχεύσεις περιορίστηκαν στις 398 πέρυσι, ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι 354.

Υ.Γ. Αυτό που θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει, είναι το ο,τι υπάρχουν επιχειρήσεις, που καταφέρνουν να λειτουργούν, παρά τον ανελέητο ΠΟΛΕΜΟ που τους έχει κηρύξει το κράτος εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά μετά την λαίλαπα των φόρων, που ετοιμάζεται να εξαπολύσει εναντίον τους η μνημονιακή κυβέρνηση του Σύριζα, νομίζω πως δύσκολα θα χάσουμε και το 2015, αυτήν την πρωτιά της δυστυχίας, που προσθέτει ανθρώπινες ψυχές στα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας και της ανεργίας!

Τσίπρα, εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Σαμαράς...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :