Οκτώ αλλαγές στην φορολογία που θα μας κάνουν να αναφωνήσουμε ποτέ ξανά"πρώτη φορά Αριστερά"


Αλλαγές επί αλλαγών για να μαζευτούν οι φόροι για να πληρώνουμε τους δανειστές τοκογλύφους! Μόνο που η αύξηση της άμεσης φορολογίας σε διάφορες κατηγορίες δεν είναι λύση, διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τη φοροδιαφυγή και επιφέρει στασιμότητα στην πραγματική οικονομία. 
Οι δυνατότητες των φορολογουμένων έχουν εξαντληθεί με την υπερφορολόγηση, άρα θα έχουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων φόρων και αδυναμία πληρωμής, οπότε τα έσοδα μάλλον θα μειωθούν, παρά θα αυξηθούν.

Οκτώ βασικές αλλαγές θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι το 2015, από μισθωτούς και συνταξιούχους έως και αγρότες κι ελεύθερους επαγγελματίες, σχετικά με τον τρόπο που θα φορολογηθεί το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου: Θα ισχύσει αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους, το οποίο θα περιλαμβάνει ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, αγορά ή μίσθωση ΙΧ, αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, δωρεές και χορηγίες.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος λιγότερες αποδείξεις, καθώς το ποσοστό μειώνεται από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος. Εάν δεν καλυφθεί το ποσό αυτό, τότε θα φορολογηθεί με 22%.

Όσον αφορά τα εισοδήματα από τα ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με 3% στα μεγαλύτερα ή από επαγγελματική στέγη.

Αυξάνεται από 10 σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.

Αν το εισόδημα είναι στο σύνολο ή άνω του 50% από αυτή την πηγή, τότε αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, αυτό φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Για αγρότες και κτηνοτρόφους, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκια, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.

Για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Ένα απλό παράδειγμα του χάους που θα προκύψει:

Για το πρώτο 3ομήνο ήμουν μισθωτός, είχα ανοιχτό δελτίο παροχής χωρίς εισόδημα.Μετά από τις αρχές Απριλίου μόνο ελ. επαγγελματίας από ένα εργοδότη. Θα με φορολογήσει με 26%.

Ένα δεύτερο απλό παράδειγμα του χάους που θα προκύψει:

Ένας μη επιδοτούμενος άνεργος μισθώνει μια πατρική κατοικία σε ένα ωριό και παίρνει 3.000 ανά έτος! Έχει όμως κι έναν ιδιόκτητο σπίτι 90m2 στο Ηράκλειο.
Αλλά δεν έχει απολύτως κανένα άλλο εισόδημα.

Σήμερα πλήρωνε περίπου 238 ευρώ φόρο.
Τώρα επειδή 3.000 είναι το τεκμήριο του να ζεις και 4.200 ευρώ είναι το τεκμήριο του ιδιόκτητου ακινήτου ο ήρωας μας θα πληρώσει 1872 ευρώ και προείσπραξη φόρου άλλα 1029 ευρώ... Δηαλαδή σύνολο:2901 ευρώ!

Και του μένουν άλλα 99 ευρώ για όλο τον χρόνο! .Α,να μην το ξεχάσω...θα πληρώσει και ΕΝΦΙΑ ή πως θα τον βαφτίσουν τον νέο φόρο, αλλά ακόμη ούτε αυτοί ξέρουν πόσο. 

Κατά τα άλλα οι Δεητζήδες πήραν 6 ευρώ στον μισθό τους "για έναν καφέ κι ένα σάντουιτς" και οι λαθρομετανάστες, στην Αμυγδαλέζα, διαμαρτύρονταν γιατί δεν τους έκανε το φαγητό με 6,5 ευρώ ημερησίως.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :