Καταστροφή δίχως τέλος στην Μεσοποταμία από τους Τζιχαντιστές


Δεν έχει τέλος η κτηνωδία του τζιχαντιστών που αφού κατέστρεψαν τα αρχαία γλυπτά του Βορείου Ιράκ και διέλυσαν με μπουλντόζες μνημεία του 13ο αιώνα π.Χ. στο Νιμρούντ της Μοσούλης, συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο στην αρχαία πόλη Χάτρα.

Η πόλη -2.100 ετών- που ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, έπεσε στα χέρια των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που πίσω από το σπουδαίο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO, δεν βλέπουν παρά πέτρες. 

Έρμαιοι των ζωώδων ενστίκτων τους, οι τζιχαντιστές κατέγραψαν την καταστροφή του μοναδικού μνημείου. Μόνο θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το νέο video που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής.

Ένας άνδρα ανεβασμένος σε μία σκάλα χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να χτυπήσει ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο της Χάτρα. Ένας άλλος τζιχαντιστής χτυπά με μία πέτρα ένα άγαλμα, μέχρι να γίνει χίλια κομμάτια.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται πως οι καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών στο Ιράκ συνιστούν έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και συνιστούν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO, «έγκλημα πολέμου».

«Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, μιλώντας για την καταστροφή της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του IΚ.

Οι Τζιχαντιστές, κόβουν κεφάλια Χριστιανών αλλά και ομοεθνών τους για πλάκα, σιγά να μην σεβόντουσαν τα αρχαία. Και το επικίνδυνο είναι πως αρκετοί από αυτούς μπαίνουν με τις ευλογίες του Σύριζα και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου κάθε μέρα στην Ελλάδα.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :