Μπορείς να ξεχωρίσεις το Σαμαρά του 2011 από τον Τσίπρα του 2014;Ως γνωστόν, στην πολιτική δεν υπάρχει πιο φίνο πράγμα από το να είσαι αντιπολίτευση. Κάνει βλακείες η κυβέρνηση, αρχίζεις εσύ τα «ΩΩΩΩ ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;;;», κάνεις υπομονή μερικά χρονάκια και μετά γίνεσαι κυβέρνηση – αφού, πόσο χειρότερα μπορεί να τα κάνεις σε σχέση με τους προηγούμενους;

Έτσι ήταν και το 2011. Πρόκειται για τη χρονιά που ο Αντώνης Σαμαράς έπαιζε στον ελεύθερό του χρόνο μπόουλινγκ με κομμένα κεφάλια προσκυνημένων φιλομνημονιακών – ώσπου πήγε ο ΓΑΠ στις Κάννες, του ανακοίνωσε ο Μπαρόζο πως απολύεται και μετά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε κάτι μηνάκια ακόμα υπομονή κι έγινε κυβέρνηση αφού πόσο χειρότερα θα μπορούσε να τα κάνει σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

Και μετά άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα «ΩΩΩΩ» και το αντιμνημονιακό μπόουλινγκ.

Για να τα βάλουμε λοιπόν όλα αυτά σε μια σειρά, μαζέψαμε δέκα αποσπάσματα από ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά το 2011, και του Αλέξη Τσίπρα το 2014. Και τα ανακατέψαμε, κρύψαμε το όνομα του ομιλητή και σε προσκαλούμε στο παρακατω πείραμα: μπορείς να μαντέψεις ποιος είπε το καθένα; Και οι δύο είπαν τα παρακάτω (στα οποία δεν έχουμε αλλάξει ούτε λέξη) ενώ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και απείχαν ελάχιστα από το να πάρουν τα κλειδιά του κράτους – πράγμα το οποίο φυσικά μπορείς να ερμηνεύσεις όπως σε βολεύει, ανάλογα με τη γνώμη που ήδη είχες για τον καθένα τους.

Καλή επιτυχία λοιπόν και, αν πετύχεις λιγότερα από πέντε, σε παρακαλούμε σκέψου καλά πριν πας να ψηφίσεις...

Σαμαράς ή Τσίπρας;
 1. 1. Question
  Τα νούμερα μας δικαιώνουν αλλά – δυστυχώς – αυτό δεν είναι προς συμφέρον της Ελλάδας. Είναι τρομερό να βλέπεις να επαληθεύεται η πρόβλεψή σου ότι η χώρα σου θα στραγγιχτεί. Ο ελληνικός λαός δεν βλέπει κανένα φως στην άκρη του τούνελ… είναι σαν να σου ζητούν να βαδίσεις στην Σαχάρα χωρίς ελπίδα.
  Correct
  Σωστό! Αντώνης Σαμαράς 6/8/2011, σε συνέντευξη στον Guardian
 2. 2. Question
  H κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα, όπως μια εταιρία «υπό εκκαθάριση»… Δεν καταλαβαίνει ότι οι χώρες δεν είναι εταιρίες! Μια εταιρία, κι αν ακόμα πτωχεύσει, τους υπαλλήλους της που θα μείνουν άνεργοι, θα τους αναλάβει το κράτος. Μια χώρα που την οδηγούν σε «εκκαθάριση», ποιος θα την αναλάβει; Μια εταιρία που «εκκαθαρίζεται», κρατά ένα «κέλυφος», το οποίο το πουλά για να καλύψει μέρος των οφειλών της. Μια χώρα, όμως, δεν μπορεί να πουληθεί σαν «κέλυφος». Μια χώρα δεν «εκκαθαρίζεται», δεν κλείνει, δεν τεμαχίζεται, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται!
  Incorrect
  Λάθος! Αντώνης Σαμαράς 3/2/2011, ομιλία στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος
 3. 3. Question
  (…) κι όποιος τολμήσει να καλύψει αυτό το κενό, με ένα όραμα για την Ελλάδα διαφορετικό, αλλά και με λύσεις πρακτικές, δέχεται τα συντονισμένα «πυρά» όλων των οπαδών του Μνημονίου. Που όσο πάνε και λιγοστεύουν. Αλλά και όσο λιγοστεύουν, γίνονται και πιο επιθετικοί.
  Incorrect
  Λάθος! Αντώνης Σαμαράς 10/10/2011, ομιλία στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος
 4. 4. Question
  Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. 40 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Μετά τη διέσυραν και την ενέπλεξαν σε περιπέτειες. Και στο τέλος κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να παρουσιάζονται ως εγγυητές της διάσωσης.
  Incorrect
  Λάθος! Αλέξης Τσίπρας 18/5/2014, συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής
 5. 5. Question
  Aυτό είναι το αντικείμενο του αγώνα μας για το χρέος, δίπλα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.Επίσης διεκδικούμε, για ένα εύλογο διάστημα και εώς ότου ανακάμψουμε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι δαπάνες για την κοινωνική αποκατάσταση να μην εγγράφονται στο έλλειμμα. Για μας λοιπόν πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο εργαζόμενος και πρώτα η πατρίδα μας, μέσα σε μια Ευρώπη που θέλουμε να είναι Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε γιατί τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης. Πρώτα Έλληνες, αξιοπρεπώς εργαζόμενοι, για να είμαστε Ευρωπαίοι.
  Incorrect
  Λάθος! Αλέξης Τσίπρας 18/5/2014, συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής
 6. 6. Question
  Επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει απ’ όσους προσυπέγραψαν το λάθος, απ’ όσους δεν αντιστέκονται σε πιέσεις κι απ’ όσους καταφεύγουν σε συνεχείς εκβιασμούς του λαού.
  Επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο απ’ όσους ξέρουν που πατάνε, ξέρουν που πάνε, ξέρουν να διεκδικούν το δίκιο τους, να αντιστέκονται στις πιέσεις και να προωθούν το δημόσιο συμφέρον.
  Incorrect
  Λάθος! Αντώνης Σαμαράς 13/7/2011, ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος
 7. 7. Question
  Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στα πραγματικά προβλήματα, την ώρα που εσείς σκαρφίζεστε διάφορα τεχνητά διλήμματα, άλλοτε αποπροσανατολιστικά, άλλοτε διχαστικά κι άλλοτε επιζήμια για τη Δημοκρατία. Και δεν σκέπτεστε ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος. Και ήδη η απελπισία ξεχειλίζει στις πλατείες και γίνεται οργή! Σας πέρασε από το μυαλό, ότι όσο διατηρούνται τα αδιέξοδα και η απελπισία του κόσμου, ακόμα κι αν τους βάλετε το πιο σωστό δίλημμα, μπορεί να το απορρίψουν; Και τότε τι θα γίνει; Νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τον κόσμο που βρίσκεται ήδη στους δρόμους; Δεν θα τους ξεγελάσετε.Πάτε να τους εκτονώσετε κι αντίθετα θα τους εξαγριώσετε! Ακριβώς, επειδή θα ξέρουν ότι το κάνετε για να τους ξεγελάσετε.
  Incorrect
  Λάθος! Αντώνης Σαμαράς 21/6/2011, ομιλία στη Βουλή
 8. 8. Question
  Εμείς λοιπόν ονειρευόμαστε μια νέα Ελλάδα. Και θα χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τη νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που δεν θα κουβαλά τα χρέη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητη και περήφανη. Μια νέα Ελλάδα δημοκρατική στην οποία θα είναι αυτονόητη η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Τώρα ήρθε η ώρα που όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε. Και θα το κάνουμε. Χτίζουμε την νέα Ελλάδα.
  Incorrect
  Λάθος! Αλέξης Τσίπρας 10/5/2014, συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής
 9. 9. Question
  Η οικονομική κρίση που περνά σήμερα η Πατρίδα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας άλλης βαθύτερης κρίσης. Της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε και λειτούργησε μετά τη Μεταπολίτευση. Προτού καν εμφανισθεί η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας, το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε ήδη χρεοκοπήσει συστημικά.
  Incorrect
  Λάθος! Αντώνης Σαμαράς 6/4/2011, ομιλία στην ειδική επιτροπή του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
 10. 10. Question
  Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, είμαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό. Και εμείς θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαια λύση.Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν μπορεί να πετύχει τόσο μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.
  Incorrect
  Λάθος! Αλέξης Τσίπρας 15/2/2014, συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :