Δύσκολη ημέρα για τους εγκλωβισμένους στο φλεγόμενο πλοίο αλλά και πολύ δύσκολη μέρα για τις ιταλικές ναυτικές αρχές


Δύο εμπορικά πλοία συγκρούστηκαν στα ανοικτά της Ραβέννα, με αποτέλεσμα ένα από αυτό -τουρκική σημαία - να βυθιστεί. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής, ενώ ήδη η κινητοποίηση είναι τεράστια για το πλοίο που έχει πιάσει φωτιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας όπου επιβάτες σε επικοινωνία λένε: "Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο"Τραγικές στιγμές βιώνουν οι εναπομείναντες 200 επιβάτες πάνω στο φλεγόμενο «Νorman Αtlantic» οι οποίοι εκτός από τη φωτιά και την θάλασσα έχουν να αντιμετωπίσουν και το ψύχος.

Όσοι από τους επιβάτες πρόλαβαν μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους, αλλά πολλές από αυτές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί στην πλευρά του πλοίου όπου βρίσκονταν, υπήρχε φωτιά.

Στο πλοίο παραμένουν περίπου 200 επιβάτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. "Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο" είπε επιβάτης του πλοίου σε επικοινωνία της με το Mega.

Για την ώρα, όλοι όσοι παραμένουν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους αλλά το κρύο είναι τσουχτερό και όπως είπε η ίδια επιβάτης "ο καθένας μας φόρεσε ό,τι μπορούσε", αφού το πλήρωμα δεν έχει μοιράσει κουβέρτες.

Διασωστικά σκάφη έχουν ήδη προσεγγίσει τους περίπου 150 επιβάτες που βρίσκονται στις σωστικές λέμβους.

Τουλάχιστον 200 εγκλωβισμένοι στη γέφυρα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ από το σημείο ακούγονται συνεχείς εκρήξεις, με την φωτιά να μοιάζει να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να περιοριστεί η πυρκαγιά, κάτι όμως που προς το παρόν μοιάζει αδύνατον.

Την επιχείρηση συντονίζουν οι ιταλικές αρχές, καθώς το πλοίο βρίσκεται πιο κοντά στις ιταλικές ακτές. Έχουν ήδη απογειωθεί τρία C130, ενώ δύο Super Puma απογειώθηκαν από Λήμνο και Καλαμάτα.

Στην περιοχή σπεύδουν πέντε ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, στο σημείο βρέχει καταρρακτωδώς, κάτι που ίσως συντελέσει θετικά στην εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης.

Στο σημείο έχει φτάσει το πλοίο Cruise Europa των Μινωϊκών Γραμμών και έχει κατεβάσει σωσίβιες λέμβους, ενώ κοντά πλέει και το φορτηγό Peru Street.

Στην περιοχή βρίσκονται ακόμη τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.


Θυμίζουμε ότι παραδομένο στις φλόγες είναι από τα ξημερώματα το πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, με σημαία Ιταλίας, που είχε νοικιαστεί από την ΑΝΕΚ και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 411 επιβάτες και 55μελές πλήρωμα.

Το πλήρωμα είναι Ιταλοί και κανείς τους δεν μιλάει καμία άλλη γλώσσα εκτός από Ιταλικά με συνέπεια οι επιβάτες να μην μπορούν να συνεννοηθούν μαζί τους!

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.

Τρία πλωτά του Λιμενικού προσπαθούν να πλησιάσουν, όπως και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και ίσως αργότερα να ενισχυθούν.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :